utorok 3. júna 2008

Ratingová agentúra Standard&Poor’s očakáva ďalšiu vlnu strát finančných domov v USA

Americké akciové trhy v úvode týždňa prerušili štvordňovú rastovú sériu minulého týždňa, keď ani relatívne lepšie makroekonomické dáta nedokázali vyvážiť negatívny sentiment spustený zníženiami ratingov hlavným brokerským domom na Wall Street od ratingovej agentúry Standard&Poor’s, ktoré obnovili obavy ohľadne akcelerácie strát finančných inštitúcií. K zníženiam ratingov sa pridali ešte aj správy o odvolaní hlavného výkonného riaditeľa banky Wachovia, Kennedyho Thompsona, ktoré vyvolávajú domnienky, že straty na cenných papieroch sekundárneho trhu hypoték budú akcelerovať. Hlavné trhové indexy v tejto ustráchanej atmosfére uzatvárali obchodovanie v strate -1,06%/12503, Nasdaq Composite -1,23%/2491 a S&P500 -1,05%/1385. Jediné dva sektory, ktoré skončili v pozitívnom pásme boli energetický +0,07% a základné materiály +0,06% (najmä vďaka drahým kovom).
Pozrime sa najskôr na makroekonomické zverejnenia včerajška. Najviac pozornosti sa sústredilo ma prieskum ISM výrobného sektora, ktorý je založený na dopytovaní sa riadiacich pracovníkov vo výrobnej sfére na očakávania ohľadne budúceho vývoja produkcie, objednávok, zásob, inflácie, zamestnanosti atď. Májový výsledok priniesol mierne pozitívne prekvapenie, s nárastom indexu ISM výrobného sektora z aprílových 48,6% na májových 49,6%. Viaceré informačné portáli sa dali strhnúť a výsledok ISM 49,6%, ktorý presiahol očakávania analytikov 48,5% interpretovali ako zlepšenie vo výrobnom sektore. Každá hodnota ISM pod 50% však dokumentuje kontrakciu v danom sektore, čiže ani v máji sme sa žiadnej stabilizácie nedočkali. Z hľadiska jednotlivým komponentov výpočtu ISM opäť vyskočila do popredia inflácia v podobe platených cien výrobcami. Ten vzrástol v máji z na 87%, čo predstavuje najvyššiu úroveň platených cien od apríla 2004. Inflácia tak naďalej nahlodáva výrobný sektor a už veľmi dlho výrobcovia na úkor svojich marží udržujú výstupné ceny bez výraznejšej zmeny. V najbližších kvartáloch však výrobcovia pravdepodobne nebudú mať na výber a budú musieť premietnuť zvýšenie nákladov do predajných cien. Tento krok už podstúpil priemyselný gigant Dow Chemical, ktorý pred dvoma týždňami ohlásil 20% zvýšenie cien produktov, pričom hlavný výkonný riaditeľ upozornil, že inflácia je v USA výrazne podhodnotená oficiálnymi štatistikami.

Druhým makroekonomickým zverejnením dňa boli stavebné výdavky za apríl. Podľa včera zverejnených údajov Stavebné výdavky poklesli v apríli o -0,4%, čím síce prekonali konsenzus analytikov -0,6%, avšak čo sa týka výstavby domov aprílový prepad je 26 mesiacom kontrakcie stavebných výdavkov v rade. Na medziročnej báze tak výdavky na výstavbu domov poklesli o 20,8%, nové historické maximum. Vyhliadky zatiaľ nevyzerajú ružovo, nárast delikvencie sledujeme už aj na kvalitnejších hypotékach a spotrebitelia čoraz siahajú kvôli prudkému nárastu cien potravín a energií hlbšie do svojich peňaženiek. Zatiaľ teda nehrozí ani prudké rozširovanie komerčnej ani domovej výstavby.

Hlavnou udalosťou dňa však boli zníženia ratingov troch top brokerských spoločností na Wall Street, konkrétne Morgan Stanley, Meriill Lynch a Lehman Brothers. Ratingová agentúra odôvodnila tento krok očakávaniami ďalších strát z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh USA a zlých úverov poskytnutých na výstavbu domov. Ratingová agentúra zároveň potvrdila rating Goldman Sachs, ale naďalej udržiava negatívny výhľad, keďže odhaduje 20-30 medziročný pokles príjmov spoločnosti, ak sa situácia v ekonomike veľmi nezhorší. O istote znižovania ratingov finančných inštitúcií hovoríme už veľmi dlho, a včerajšie zníženia určite nebudú posledné.

Akcie dnes: možným negatívnym faktorom aj pre dnešné obchodovanie sú nočné špekulácie, že brokerský dom Lehman Brothers sa možno pripravuje na získavanie nového kapitálu v objeme 3-4 miliárd dolárov na stabilizáciu svojich bilancií, informoval Wall Street Journal. Toto ohlásenie vraj má prísť spolu so zverejnením kvartálnych výsledkov 16. júna. Analytici sa teda domnievajú, že ak sa Lehman snaží získať nový kapitál, tak pravdepodobne straty za 1Q2008 budú presahovať pôvodnú projekciu straty 300 miliónov. Môžeme očakávať, že v priebehu dňa sa bude Lehman snažiť situáciu stabilizovať vyjadreniami predstaviteľov firmy. Iba za včerajšok totiž akcie LEH oslabili o 8,1%. Z makroekonomických zverejnení nás čakajú o 16:00 Továrenské objednávky za apríl, konsenzus analytikov očakáva pokles o -0,5%. Tieto údaje by však zásadnejšie nemali ovplyvniť trhový sentiment. Včerajšie zníženia ratingov brokerských domov v kombinácii s očakávanými piatkovými výsledkami z pracovného trhu (Nonfarm Payrolls, zajta ADP odhad tvorby pracovných miest súkromným sektorom) zakladajú predpoklad nervozity a pokračovania klesajúceho trendu. Dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodový javí známky obratu do medvedieho, krátkodobý je klesajúci.

Žiadne komentáre: