utorok 6. mája 2008

Koniec virtuálneho amerického sna? Znižovanie úverovej dostupnosti v USA bude testom ozajstného zdravia americkej ekonomiky. Spotrebiteľov čaká opica

Ropa nad 120 dolármi za barel, akcie jedného z najväčších internetových vyhľadávačov Yahoo! v priebehu dňa v strate viac ako 20%, špekulácie o možnom zrušení ponuky Bank of America na odkúpenie ešte v nedávnej minulosti najväčšieho hypotekárneho ústavu Countrywide Financial, prekvapivo lepšie ISM nevýrobného sektora a na záver varovania ekonóma Merrill Lynch, aby sa obchodníci nezbavili obavy možnej recesie. Toto je v skratke kolorit včerajšieho obchodného dňa. Treba poznamenať, že prekvapením bolo najmä nereagovanie na pozitívnejšie ISM nevýrobného sektora, ktorý po viac ako 3 mesiacoch vykázal náznak rastu tohto sektora, ktorý sa podieľa na tvorbe HDP až 90%tami. Výsledný ISM 52% za apríl tak výrazne prekonal konsenzus analytikov na hladine 49,6% (hodnoty ISM nad 50% indikujú expanziu v danom sektore). Veľa analytikov ostalo po tomto výsledku prekvapených a varujú pred prehnaným optimizmom. Zaujímavé bolo ISM aj z hľadiska jednotlivých položiek, napríklad komponent zamestnanosti vzrástol na 50,8% z marcových 46,9% (veľmi zaujímavé vzhľadom na vývoj Nonfarm Payrolls, a požiadaviek o podporu v nezamestnanosti). Inflačný komponent však opäť nesklamal, jeho rast v apríli na 72,1% vs. 70,8% v marci je pochopiteľný vzhľadom na vývoj na trhu energií. Toľko k ISM.

Varovným momentom však bolo včerajšie obchodovanie s akciami najväčšieho hypotekárneho ústavu USA, Countrywide Financial (CFC -10,4%) . Posledné správy totiž hovoria o možnosti stiahnutia ponuky na odkúpenia bankou Bank of America z dôvodu možných veľkých strát na úverovom portfóliu Countrywide Financial. Analytici hovoria, že by sa ponuka na odkúpenie ich akcií mohla dostať z pôvodných 7USD až na 2USD za akciu. Do hry však pripadá aj úplne stiahnutie ponuky na odkúpenie, čo predstavuje pre Countrywide Financial výrazné riziko a taktiež pre celkový akciový trh. Prípadná nútená likvidácia časti úverových portfólií by totiž mohla vyústiť do ďalšieho zvyšovania strát na celom rade cenných papierov naviazaných na úverový trh.


FED nám priniesol vo včerajšej pravidelnej kvartálnej správe o vývoji úverového trhu niekoľko zaujímavých skutočností. Na úvod môžeme zhrnúť nasledujúce riadky do vety: spotrebitelia a firmy čoraz ťažšie získavajú úverové prostriedky, keď napriek snahám FEDu banky musia pristupovať k obmedzovaniu úverovej expanzie. Vysoké straty, ktoré ohrozujú kapitálové základne bánk spolu s negatívnymi vyhliadkami pre ekonomiku a spotrebiteľov totiž nedávajú bankám veľa dôvodov na výraznejšiu úverovú expanziu. A teraz k správe FEDu: viac ako polovica dopytovaných bánk odkázala FEDu, že sprísnila podmienky na poskytovanie úverov spotrebiteľom a firmám, na úvery na firemné nehnuteľnosti, na hypotéky a na úvery poskytované proti hodnote nehnuteľnosti. Na druhej strane, žiadna banka nepristúpila k uvoľneniu úverových podmienok. Úverová kontrakcia potvrdzuje naše očakávania a presúva sa veľmi rýchlo do ostatných segmentov úverového trhu. Ekonóm UniCredit harman Bandholz okomentoval túto správu FEDu slovami: výrazne sprísňovanie poskytovania spotrebiteľských úverov je pravdepodobne najhorším bodom tejto kvartálnej správy. S týmto absolútne súhlasíme, expanzia spotrebiteľských úverov totiž stála podľa nášho názoru sa prevažnou časťou rastu ekonomiky v posledných troch rokoch. FED v správe navyše hodnotí súčasné podmienky poskytovania úverov vo väčšine kategórií z hľadiska prísnosti veľmi blízke historickým maximám. Banky totiž konečne pristúpili k rozumenšej úverovej politike, keď vyžadujú dôslednejšiu dokumentáciu pred poskytnutím úveru, väčšiu zábezpeku, ďalšie osoby zabezpečujúce sa za záväzok atď. Tento nevyhnutný trend v súčasnej zložitej finančnej situácii mnohých bánk však výrazne v nasledujúcich kvartáloch môže prehovoriť do spotreby domácností.

Pozrime sa teraz na prieskum po jednotlivých úverových položkách:

1. Úvery pre firmy a priemysel: podľa správy FEDu 55% bánk sprísnila poskytovanie úverov pre veľké a stredné firmy, 52% sprísnilo pre malé firmy. 98% bánk pripisovalo túto zmenu slabým vyhliadkam ekonomiky, 78% zdôvodňovalo prísnejšie podmienky zvýšenou averziou voči riziku, 54% uviedlo ako dôvod zníženú likviditu na sekundárnom trhu s cennými papiermi naviazanými na tieto úvery a 33% bánk k tomu viedla slabá kapitálová pozícia.
2. Úvery na komerčné nehnuteľnosti: 79% bánk sprísnilo podmienky poskytovania, 52% uviedlo zároveň, že dopyt po týchto úveroch sa spomaľuje.
3. Hypotéky na domy: rekordný podiel 62% bánk sprísnilo podmienky na primárnych hypotékach!, 49% zároveň sleduje spomalenie dopytu po hypotékach. V segmente sekundárnych hypoték sprísnilo podmienky 78% bánk pričom podiel bánk poskytujúcich tento typ úverov sa znížil na 17% z 30% pred dvoma rokmi. Pre ostatné netradičné (menej kvalitné hypotéky, podobné sekundárnym) sprísnilo štandardy poskytovania 76% bánk dopytovaných v prieskume FEDu.
4. Spotrebiteľské úvery: rekordných 25% bánk naznačilo menšiu ochotu pre expanziu spotrebiteľských úverov, iba 2% bolo za uvoľnenie podmienok poskytovania spotrebiteľských úverov.

Čo nás dnes čaká? Kalendár makroekonomických zverejnení v USA je prázdny a a sentiment pravdepodobne ovplyvnia firemné zverejnenia hospodárskych výsledkov za prvý kvartál. Za jeden z najdôležitejších považuje zverejnenie najväčšieho vládou podporovaného financovateľa hypotekárneho trhu USA, Fannie Mae (FNM). Analytici očakávajú stratu na akciu za 1Q2008 na úrovni 81 centov, pričom rok predtým dosiahol v rovnakom období zisk 85 centov. Nebude prekvapením ani horší výsledok, ale skôr ako výsledná strata môže byť kľúčové vyjadrenia spoločnosti ohľadne vývoja realitného sektora v najbližšom období. Projekcia ďalšieho poklesu cien domov, znížená sekuritizácia, prísnejšie podmienky pre poskytovanie úverov, to sú hlavné faktory, ktoré môžu zo správy Fannie Mae zapôsobiť negatívne na obchodný sentiment. Druhý dôležitý kvartálny výsledok prinesie jeden z najväčších staviteľov domov v USA, DR Horton (analytici očakávajú stratu za 1Q2008 na úrovni -43 centov), vyhliadky pre tento sektor sú tragické a viac k tomu netreba dodať. Po uzatvorení obchodovania bude priťahovať pozornosť hospodársky výsledok Cisco Systems (CSCO, môže byť podporou pre technologický sektor počas dňa) a Walt Disney (DIS). Celkový efekt zverejnení tak môže byť skôr negatívny a nevylučujeme, že v prípade horších firemných výsledkov prídeme k testu kľúčových technických úrovní (S&P500 1400 bodov). Prielom pod ne by bol veľmi negatívnym technickým signálom. Dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý býčí, a krátkodobý javí známky únavy (prikláňame sa ku korekcii).

Žiadne komentáre: