piatok 9. mája 2008

Poisťovací gigant AIG s viac ako 7 miliardovou stratou nahlodal náznak konca poklesov akciových trhov v USA

Včerajšia obchodná seansa sa na amerických akciových trhov niesla po stredajšom najväčšom výpredaji za posledné tri týždne vo veľmi opatrnom tóne, pričom do kladných čísiel ich vyniesli najmä lepšie aprílové tržby najväčšieho svetového maloobchodného reťazca Wal-Mart spolu s lepšími kvartálnymi výsledkami News Corp. Z technického hľadiska však obraz akciových trhov ostal vo viac ak varovnom pásme, keď sa benchmark index S&P500 nedokázal navrátiť nad kľúčovú hladinu 1400 bodov. V konečnom sumári tak síce akciové indexy uzatvorili obchodovanie v kladnom pásme , no silná strata svetového poisťovacieho gigantu American International Group (AIG) zverejnená po uzatvorení obchodovania vymazala všetky zisky akciových indexov. Dnes ráno Dow Jones futures -0,24%/12792 (bojujeme s kľúčovým supportným pásmom), Nasdaq100 futures -0,13%/1962 a S&P500 -0,18%/1389 (v dostatočnej vzdialenosti od kľúčovej hladiny 1400 bodov, tohtotýždenný prielom 1400 bodovej hranice je tak zatiaľ nepotvrdený a býčí technický obraz dostáva miernu trhlinu.
V posledných dňoch rastúci trend akciových trhov napriek veľmi slabým makroekomickým fundamentom vlial mnohým analytikom odvahu, aby začali volať po obnovení rely akciových trhov a začali posúvať hypotekárnu krízu do minulosti. Početné hlasy o konci série strát finančných inštitúcií však včera absolútne vyvrátil hospodársky výsledok jedného z najväčších poisťovacích gigantov na svete, American International Group (AIG). Za prvý kvartál 2008 tento poisťovateľ dosiahol stratu 7,81 mld. dolárov, k čomu prispel 9,11 mld. strát na úverových derivátoch (prevažne naviazané hypotekárny trh) a 6,09 mld. dolárov na investičnom portfóliu. Spolu s týmto výrazne negatívnym zverejnením ohlásila AIG získanie nového kapitálu 12,5 mld. prostredníctvom emisie nových akcií a dlhopisov. Tento výsledok poslal akcie AIG po uzatvorení trhov do 7% straty a futures na index Dow Jones ku kľúčovej supportnej hladine 12800 bodov. Jedinou záchranou pred prudším prepadom ich akcií bolo ohlásenie zvýšenia dividendy o 10%. Hlavný výkonný riaditeľ Martin Sullivan okomentoval tento výsledok nasledovne: “napriek tomu, že sme predpokladlali veľmi zložité trhové podmienky, prudkosť strát z prehodnocovania hodnoty cenných papierov prekonali naše očakávania”. Tento výsledok bude ťažiť dnešný obchodný sentiment, keďže AIG je komponentom indexu Dow Jones. Na akcie AIG bude veľmi negatívne pôsobiť aj reakcia ratingovej agentúry Standard&Poors’s, ktorá vo svetle včerajšieho zverejnenia znížila poisťovateľovi rating z AA na AA-.
Podporu akciovým trhom včera poskytol najmä lepší výsledok najväčšieho maloobchodného reťazca Wal-Mart, ktorý predpokladá za apríl nárast tržieb v prevádzkach otvorených od začiatku roka o 3,2% medziročne. Čo však uniká pozornosti je fakt, že Wal-Mart v januári takmer o 30% znížil ceny na lieky a cely rad ďalších produktov, čím chcel zdôrazniť v súčasnej zložitej situácii spotrebiteľov (drahá ropa a potraviny) posun medzi cenovo najnižšie maloobchodné reťazce. Preto treba tento nárast tržieb brať veľmi triezvo a nie ako obrat v spotrebiteľskom správaní. Spotrebiteľov čaká veľmi zložité obdobie: rekordné ceny benzínu nečaká poľavenie (ropa nové historické maximá 124,70USD/barel), potraviny zaznamenávajú nárast vo všetkých položkách, ceny domov pokračujú v prudkom poklese, čo zamedzí akékoľvek získavanie úverov proti nárastu hodnote nehnuteľností, ktoré boli v posledných rokoch jedným z hlavných faktorov podporujúcich spotrebu...banky sprísňujú pravidlá na poskytovanie úverov aj pre najbonitnejších klientov (najvážnejšie riziko pre spomalenie spotrebiteľského dopytu)..atď. Od spotrebiteľov netreba čakať žiadne zázraky.
Včerajšie makroekonomické zverejnenia: nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti mierne oslabili na 365 tisíc z 383 tisíc z minulého týždňa, pokračujúce žiadosti o podporu taktiež, ale iba veľmi mierne z 3,03 na 3,02 milióna. Veľkoobchodné zásoby za marec nečakane poklesli -0,1%, pričom analytici odhadovali nárast p 0,5%. Sumár: makroekonomické zverejnenia nepritiahli výraznejšiu pozornosť a včerajšie obchodovanie neovplyvnili.
Už teraz vieme, že dnešná obchodná seansa bude niesť stigmu včerajšej viac ako 7 miliardovej straty poisťovacieho gigantu American International Group (AIG), o to viac že AIG je komponentom indexu Dow Jones. Z makroekonomických zverejnení nás čaká iba Obchodná bilancia za marec, kde analytici očakávajú deficit obchodnej bilancie na úrovni -61,3 mld. dolárov (február -62,3 mld.). Bude zaujímavé sledovať, či je slabší dolár schopný prostredníctvom nárastu exportu vyvážiť prudký nárast importných cien ropy. Práve ten veľa optimizmu vzhľadom na obchodnú bilanciu nevysiela. Z firemných zverejnení neočakávame žiadne kľúčovejšie kvartálne výsledky. Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí a naznak zmeny strednodobého trendu do býčieho má teraz viacero otáznikov. Z technického hľadiska sa totiž benchmark index S&P500 vrátil pod kľúčovú hladinu 1400 bodov a Dow Jones index taktiež nahlodáva nedávno prelomené kľúčové pásmo rezistencie a aktuálne support 12700-12800 bodov. Index Dow Jones sa navyše z technického hľadiska približuje k rastovej trendovej línii ťahane z marcových miním, ktorej prelomenie by mohlo aktivizovať silnejšie technické výpredaje. Technický obraz v kombinácii s negatívnym výsledkom AIG vytvára predpoklad pokračovania klesajúceho trendu.

Žiadne komentáre: