piatok 16. mája 2008

Priemyselná výroba, pracovný trh aj realitný sektor v USA pokračujú v spomaľovaní, akciový trh zatiaľ fundamenty ignoruje

Včerajšia obchodná seansa na amerických akciových trhoch ukázala silu býčieho tábora, keď obchodníci vďaka akvizičnej atmosfére dokázali prehliadnuť kontrakciu Priemyselnej výroby, Nárast požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, slabšie výrobné podmienky v New Yorkskom dištrikte FEDu a taktiež pokles nálady medzi staviteľmi na nedávno vytvorené historické minimá. Hlavné akciové indexy sa tak po niekoľkodňovom váhaní dokázali doslova odlepiť od magnetických vlastností nedávno prelomených rezistencií a z technického hľadiska tak nateraz potvrdili strednodobý rastový trend. Index Dow Jones si pripísal 0,73% a uzatvcoril obchodovanie tesne pod psychologickou hladinou 13000 bodov (konkrétne 12992), Nasdaq Composite +1,48%/2533 a S&P500 +1,06%/1423. Najlepším sektorom sa stali základné materiály +2,81% (veľkú podporu tomuto sektoru poskytol včerajší nárast cien drahých kovov) nasledované energetickým +1,78%, ktorý získal aj slovnú podporu od švajčiarskeho bankového gigantu UBS, ktorý vníma akcie v energetickom sektore za značne podhodnotené.
Napriek schopnosti hlavných akciových indexov potvrdiť strednodobý technický rastový trend, je našou povinnosťou upozorňovať na pokračujúci negatívny vývoj ekonomických fundamentov v USA, keďže z dlhodobého hľadiska si podľa nášho názoru vyberú daň na hospodárskych výsledkoch viacerých sektorov. Podľa včera zverejnených údajov sa priemyselná produkcia v apríli znížila o -0,7% (konsenzus -0,3%), pričom zároveň bola zrevidovaná marcová priemyselná produkcia z +0,3% na +0,2%. Hlavnými oblasťami slabosti bol automobilový priemysel a výroba zariadení do domácností. Spolu s priemyselnou výrobou však pokleslo aj využitie výrobných kapacít za apríl na 79,7% u marcových 80,4%. Priemer Využitia kapacít za obdobie 1972 až 2007 je pritom na úrovni 81%. Podľa historických údajov, ktoré môžete vidieť v priloženom grafe č.1, sa súčasná miera využitia kapacít v USA pohybuje na úrovni recesie začiatkom 90tich rokov.
Druhým zaujímavým fundamentom, ktorý nepritiahol veľa pozornosti, bol pravidelné zverejňovaný Index trhu domov. Národná asociácia staviteľov domov (NAHB) prostredníctvom tohto indexu naznačuje vývoj očakávaní staviteľov vzhľadom k budúcemu stavu realitného trhu. Na úvod spomeňme dve vyjadrenia prezidenta tejto asociácie: “posolstvo májového výsledku je veľmi jasné, stav trhu výstavby rodinných domov sa jednoznačne zhoršuje”, “trh nehnuteľností nenaznačil žiadny náznak zlepšenia v poslednom období”. Index trhu domov tak podľa včerajších údajov po aprílovej konsolidácii k hodnote 20 skorigoval späť na 19 (historické minimá sú na hladine 18, z decembra 2007). Komponent predajov rodinných v tomto indexe domov zároveň vytvoril nové historické maximá. Dopytovaní stavitelia sa zhodujú na tom, že napriek koncentrovanej snahe FEDu prostredníctvom zníženia úrokových sadzieb, uvoľnenia napätia na úverových trhoch a stimulačných balíkov na podporu ekonomiky, zatiaľ nie je v stavebnom sektore cítiť žiadne zlepšenie. Naopak, väčšina vníma zhoršovanie podmienok v tomto trhovom segmente. V tomto segmente tak zatiaľ nesvitá na lepšie časy.
Včera sme získali aj výsledky dvoch dôležitých prieskumov výroby, konkrétne Prieskumu výroby Filadelfského FEDu a New Yorkského FEDu. New Yorský prieskum výroby zaznamenal pokles z aptrílových 0,6 na -3,2 bodu, zatiaľ čo Filadelfský prieskum naznačil mierne zlepšenie z aprílových -24,9 na -15,6 bodu. Hodnoty pod 0 indikujú kontrakciu výrobného sektora, čiže výrazného zlepšenie manažéri výroby v týchto oblastiach neočakávajú.
Z firemných zverejnení boli pozitívne prijaté výsledky jedného z najväčších maloobchodných reťazcov v USA, JC Penney (JCP). Zverejneným ziskom na akciu 54 centov prekonali konsenzus analytikov na úrovni 50 centov. Maloobchodné reťazce sú momentálne pod drobnohľadom obchodníkov a analytikov, ktorý sa obávajú o zdravie amerického spotrebiteľa skúšaného rekordnými cenami benzínu a potravín. Mnohým však uniká, maloobchodný sektor síce prekonáva ziskami projekcie analytikov, ale pokles ziskov medziročne je značný. Výraznejším problémom však je, že maloobchodné reťazce neočakávajú zlepšovanie situácie a sú veľmi triezve vzhľadom k budúcnosti. Budúce očakávania sú pritom kľúčovým faktorom, na ktorý je nevyhnuté prihliadať.
Z hľadiska dnešnej obchodnej seansy neočakávame žiadne kľúčové firemné zverejnenia a o tom, či sa napríklad Dow Jones odváži na prielom psychologickej hladiny 13000 bodov môžu rozhodnúť dnešné čísla z realitného sektora, konkrétne začatej výstavby za apríl. Analytici očakávajú pokles začatej výstavby v marcovej ročnej úrovne 947 tisíc na 940 tisíc (kumulatívne za posledných 12 mesiacov) a zároveň pokles vydaných stavebných povolení z marcových 927 tisíc na 912 tisíc (vydané stavebné povolenia sú idikátorom budúcej možne výstavby). Počas posledných 12 mesiacov sa miera poklesu začatej výstavby pohybovala na priemernej úrovni -3,7%. Čo je pre nás dôležité z hľadiska intradenného sentimentu, je trhová reakcia na zverejnené čísla. Obchodníci si zvykli na veľmi slabé čísla zo stavebného a realitného sektora a preto je pravdepodobné, že trh by oveľa pozitívnejšie zareagoval na mierne lepší výsledok začatej výstavby (alebo v rámci konsenzu), pričom horší výsledok by nemusel byť trhom prijatý až tak negatívne. Posledným tohtotýždenným fundamentom bude o 16:00 pravidelný mesačný Prieskum Michiganskej univerzity za máj, ktorá nám napovie o vnímaní ekonomických podmienok spotrebiteľmi v USA, ich hodnotení aktuálnej ekonomickej situácie, podnikateľskej klímy, osobných financií a výdavkov. Nehovorí o tom, čo budú spotrebitelia reálne robiť, ale veľa napovie o ich nálade, ktorá sa často premieta do ich spotrebiteľského správania. Sumár: výsledok začatej výstavby v rámci očakávaní prípadne mierne lepšie môže podporiť pokračovanie býčej rely. Z technického hľadiska sme sa odpútali od dôležitých supportných hladín a blížime sa k prielomu 200 dňových kĺzavých priemerov. Zatiaľ teda krátkodobý a strednodobý trend ostáva v býčom nastavení, dlhodobý trend ponechávame na medveďom setupe.

Žiadne komentáre: