utorok 22. apríla 2008

Zisk Bank of America medziročne poklesol o 77%! Čo nám dnes odkáže realitný trh USA?

Úvodná obchodná seansa tohto týždenného akciového cirkusu bola prvou zástavkou 5 dňovej rely, avšak vzhľadom na zverejnený viac ako 77% medziročný pokles zisku druhej najväčšej americkej banky podľa objemu aktív Bank of America a výrazným problémom menšej banky National Citi Corp nebol sumár dňa až tak tragický. Index Dow Jones si odpísal -0,19%/12825, S&P500 -0,16%/1388 a technologický Nasdaq si dokonca pripísal 0,21%/2408, no k tomu prispeli najmä špekulácie na očakávané zverejnenie svetového výrobcu polovodičov Texas Instruments (TXN), ktoré ako sa dozvieme neskôr veľa pozitívneho nepriniesli. Najlepším sektorom sa so ziskom 1,73% stali už tradične energie, ktorý vyťažil z nových historických maxím ropy nad 117 dolármi za barel podporených prerušeniami dodávok v nepokojoch zmietanej Nigérii a poklesu rafinérskej aktivity v USA na úrovne z obdobia po ničivom hurikáne Katrina.

Úvodný a v podstate celodenný sentiment určilo zverejnenie druhej najväčšej americkej banky Bank of America (BAC, podľa objemu správy aktív druhá po Citigroup), ktorá zaznamenala 77% medziročný pokles ziskov za prvý kvartál, pričom 6% medziročný pokles zazanemanli aj príjmy. Výsledný zisk na akciu za 1Q, 23 centov za 1Q tak iba z diaľky vzhliadal na 41 centov očakávaných analytikmi, pričom ešte pred rokom banka dosiahla v rovnakom období zisk 1,17usd. Dôvody boli jasné, obchodné straty na cenných papieroch zabezpečených hypotekárnymi cennými papiermi, prehodnocovanie momentálne málo likvidných cenných papierov a vôbec zhoršenie podmienok na úverovom trhu.

Mementom pre všetkých dychtivých po nezmeškaní rastovej rely akciových trhov v USA môže byť včerajšia aktivita akcií menšej banky National Citi Corp (NCC). Po týždňoch snáh o získanie kapitálu na zmiernenie dôsledkov hypotekárnej krízy prišlo ohlásenie, že banka sa chystá získať 7 mld. nových zdrojov a zároveň znížila plánovanú dividendu na 1 cent. National Citi Corp skĺzla v prvom kvartáli do straty 171 miliónov dolárov, alebo 27 centov na akciu, pričom rok predtým bola banka ešte v zisku 319 miliónov. Straty z dôvodu tvorby rezerv na nekvalitné dlhové cenné papiere dosiahli 1,4 mld. dolárov. Úvery, pri ktorých banka neočakáva ich plné splatenie sa strojnásobili oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Akcie National Citi Corp včera uzatvárali v strate -27,61%! Malé banky môžu byť z dôvodu ich nižšej diverzifikácie, či už regionálnej alebo portfóliovej v najbližšom období pod väčším tlakom a nevylučujeme, že sa v najbližších kvartáloch sa môžu objaviť aj krachy.

K nálade vo finančnom sektore neprispeli ani vyjadrenia analytičky Meredith Whitney zo spoločnosti Oppenheimer, ktorá bola medzi prvými, čo avizovali minulý rok problémy banky Citigroup. Podľa jej slov bude mať Citigroup z dôvodu odhadovaných strát z prehodnocovania cenných papierov problém s udržaním plánovanej dividendy a pre banke Wells Fargo znížila rating pod trhový priemer, dôvodom je podľa jej slov 4,5 miliardový deficit kapitálu na udržanie dostatočnej kapitálovej zásoby. Finančný sektor mnohými považovaný za mmentálne podhodnotený tak podľa nášho názor naďalej nesie výrazné riziko ďalších poklesov. Doterajšie zverejnenia finančných inštitúcií obsiahnutých v indexe S&P500 totiž hovoria o 84% medziročnom poklese zisku za prvý kvartál 2008. Viac k tomu netreba dodať. Z ostatných včerajších zverejnení zisky nad očakávania analytikov zverejnili: výrobca ropný zariadení Halliburton (HAL), farmaceutické spoločnosťi Merck (MKR) a Novartis AG (NVS), Hasbro (HAS), horšie výsledky: Bank of America (BAC), výrobca hračiek Mattel (MAT).

To je však minulosť a poďme sa pozrieť, čo nás čaká. Technologický sektor má už pred úvodom obchodovania mínusový bod plynúci z včerajšieho zverejnenia svetového výrobcu polovodičov Texas Instruments (TXN) po uzatvorení riadneho obchodovania. TXN dosiahla za 1Q 2008 zisk na akciu 43 centov, čiže iba v súlade s očakávaniami a zároveň znížila spodné pásmo príjmov a ziskov na najbližší kvartál. Dnešné kľúčové firemné zverejnenia, ktoré budú rozhodovať o úvodnom smere obchodovania: telekomunikačný gigant AT&T (T, komponent indexu Dow Jones!), problémový hypotekárny ústav Countrywide Financial (CFC), chemický spracovateľ DuPont (DD, komponent indexu Dow Jones!), zbrojársky podnik Lockheed Martin (LMT), najväčšia svetová sieť fastfoodových reštaurácií McDonald’s (MCD, komponent indexu Dow Jones!, majú veľmi dobrú geografickú diverzifikáciu a najmä dobré rasty v Ázii môžu priniesť opäť kvalitný výsledok, podľa nášho názoru už dlhodobo jeden z dobrých titulov na portfóliovú diverzifikáciu), výrobca prostriedkov pre osobnú hygienu Kimberly – Clark (KBM, trhová kapitalizácia takmer 27 mld. dolárov) a CME Group (CME). Práve McDonald’s by mohol byť pozitívnym prekvapením, ktorý by mohol poskytnúť býkom argument na jednoznačnejší prielom kľúčových rezistencií na trhových indexoch, avšak rizík zo zverejnení je viac než dosť a volatilita môže byť vysoká.

Výraznejšie riziko však dnes predstavujú makroekonomické zverejnenia: realitný trh bude dominovať s marcovými číslami predaja existujúcich domov a zverejnený bude aj Index cien domov za február. V rovnakom čase o 16:00 bude zverejnený aj aprílový prieskum mapujúci vývoj výrobnej aktivity v dištrikte Richmondského FEDu. Index cien domov mapujúci vývoj cien domov v hlavných oblastiach USA bude veľmi dôležitý, keďže zastavenie prepadu cien domov je nevyhnutnou podmienkou stabilizácie strát na cenných papieroch zabezpečených realitným trhom. Sentiment jednoznačne ovplyvnia aj predaje existujúcich domov, čo od nich možno očakávať? Všetkým je už jasné, že realitný trh sa nachádza v recesii, za február dosiahli predaje existujúcich domov enormný 23,8% medziročný pokles. Nie až tak negatívna reakcia na februárové výsledky bola vyvolaná medzimesačným februárovým nárastom predaja existujúcich domov najrýchlejším tempom od mája 2007, čo zatienilo medziročný veľmi slabý výsledok. Analytici očakávajú za marec pokles predaja existujúcich domov o 1,6% na ročnú mieru predajov 4,96 milióna a každý lepší alebo blízky výsledok tomuto odhadu môže byť prijatý trhom veľmi pozitívne. V posledných dňoch sme totiž svedkami slabších reakcií na negatívne správy, čo potvrdzuje nedávny náznak strednodobej korekcie strát akciových trhov. Hlavné trhové indexy sa zatiaľ udržiavajú v blízkosti hlavný strednodobých rezistencií a firemné výsledky spolu s výsledkami realitného trhu môžu rozhodnúť, či dôjde k ich jednoznačnému prielomu. V prípade rastu akcií na indexe Dow Jones sledujeme ako hlavnú rezistenciu level 13000 bodov. Dlhodobý trend ostáva medvedí, krátkodobý a strednodobý vykazuje signály v prospech býkov.

Žiadne komentáre: