štvrtok 10. apríla 2008

Ropa, zlato a celkový komoditný trh zatiaľ chráni akciové trhy pred výraznejšou korekciou. Ekonómovia sa však zhodujú: ekonomika smeruje do recesie


Stredajšia obchodná seansa na amerických akciových trhoch pokračovala prevažne v beztrendovom obchodovaní, keď za tábor býkov hrala nová rekordná cena ropy spolu s komoditným sektorom, no medvede bez väčšej snahy podporené neustále kopiacimi sa správami o smerovaní US ekonomiky do recesie a znižovaní firmených ziskov nemuseli vyvinúť výraznejšiu snahu na dosiahnutie víťazstva. Index Dow Jones uzatváral obchodovanie v strate -0,39%, Nasdaq Composite -1,13%/2322 a S&P500 -0,81%/1354. Z hľadiska sektorového členenia nedošlo k žiad emu prekvapeniu, najlepším sektorom a zároveň jediným v pozitívnom pásme sa stali energie +0,12%, nasledované záladnými materiálmi -0,43%, najslabším sektorom sa stala preprava -3,16% (dlhodobo varujeme pred týmto sektorom a neočakávame pozitívnu zmenu) a finančný sektor -1,43%.

Prepravný sektor výrazne predčil ostatné segmenty najmä zdôvodu nahromadenia negatívnych správ. Veľká Atlantská doručovateľská spoločnosť United Parcel Services (UPS, -3,7%) ohlásila zníženie ziskových projekcií, k čomu ich vedie citeľné oslabovanie americkej ekonomiky pretavené do zníženia spotrebiteľského dopytu a hlavne dlhodobo rekordne vysokých ceny čierneho zlata. Prepad nasledovali aj akcie najväčšej doručovateľskej spoločnosti FedEx (FDX) s intradenným poklesom -3,1%. Prepravcov jednoznačne čaká ťažké obdobie, a čím majú nižšiu geografickú diverzifikáciu, tým zložitejšie bude pre nich čeliť evidentnému smerovaniu US ekonomiky do recesie. Úľavu pre tento sektor na strane hlavnej nákladovej položky, energií, však očakávať zatiaľ nemožno. Včera sme totiž boli svedkami vytvorenia nového hystorického maxima na rope na úrovni 112,2 dolára za barel a zdá sa, že ropa si vytvára nad psychologickou sto dolárovou úrovňou slušnú základňu. A nejde o žiadnu rapídnu zmenu ponuky a dopytu na tomto trhu ako upozorňujeme už niekoľko mesiacov, ide o výsledok inflačnej lokomotívy FEDu a eskalácie nedôvery v americkú ekonomiku vyjadrenú dlhodobým výpredajom dolára. Lacnejší dolár robí komodity v ňom denominované následne dostupnejšie pre zahraničných investorov. Pokým nedôjde k obratu k posilňovaniu dolára, 120 dolárov za barel ropy môže byť v blízkej budúcnosti realita a zlatu nebude brániť nič v razantnom návrate nad magickú 1000 dolárovú hranicu. Nezabúdajte pri akciových obchodoch na komoditný sektor, napriek častým rekordom je ďaleko od svojho potenciálu. Spoločnosti ťažiace zlato, striebro!, platinu, paládium, spoločnosti s podmorskými ropnými projektami a ložiskami, poľnohospodársky sektor, to sú iba niektoré oblasti, kde sa oplatí poobzerať po obchodných tituloch.

Dôležitou správou včerajšej seansy, ktorá si nevinútila výraznejšiu pozornosť bolo zverejnenie vývoja objemu aktív investičných gigantov Goldman Sachs (GS) a Morgan Stanley (MS) v tzv. Level 3, kde sa nachádzajú aktíva, pri ktorých je problém z dôvodu nelikvidnosti zistiť pravú trhovú hodnotu. Preto sú ohodnocované vnútropodnikovými modelmi. A práve tieto aktíva pod klasifikáciou Level 3 boli zdrojom prevažnej časti odpisov strát vo finančnom sektore. Aký je teda aktuálny vývoj? Podľa včerajšej správy vzrástol objem aktív držaných Goldman Sachs pod Level 3 klasifikáciou v pomere k celkovým aktívam za posledné tri mesiace z 10% na 13%, v absolútnom vyjadrení tak drží Goldman Sachs v Level 3 82,3 miliardy dolárov aktív. U Morgan Staneley je to 78,2 miliardy, nárast zo 73,7 miliardy koncom novembra. Je to evidentný dôkaž, že likvidita najmä na cenných papieroch spojených s realitným trhom pokračuje v deteriorácii a vytvára tak vážny predpoklad pokračovania ďalších strát finančných inštitúcií. Finančný sektor čaká veľmi dlhá cesta, na ktorej budú ako iskierky nádeje pravidelne svietiť ohlásenia rôznych fúzií a akvizícií bánk. Tie môžu navodiť okamžite dojem, že asi sme dosiahli dno, ak niekto kupuje vo veľkom. Nezabúdajme však na históriu , každa finančná kríza nepriniesla nič iné, ako snahu o vyššiu reguláciu a vyššiu koncetráciu v sektore. Po mnohým chybách FEDu v minulosti totiž platí pravidlo, čím väčší ste, tým väčšiu hrozbu by predstavoval váš pád pre finančný systém (hlavne z dôvodu enormného využívania pákového efektu) a tým väčšia pravdepodobnosť, že FED príde vždy na pomoc. Nedajme sa zlakať, projekcie ziskov finančného sektora sú tragické a ostatné už vieme.

Zaujímavý prieskum očakávaní, ktoré prispievajú k následnému vytvoreniu trhovej atmosféry priniesla aj agentúra Bloomberg. Stredná hodnota odhadu 62 dopytovaných ekonómov predpokladá, že americká ekonomika nebude rásť vôbec v prvej polovici roka 2008. Momentálne už nadpolovičná väčšina z tejto vzorky ekonómov predpokladá skĺznutie US ekonomiky do recesie. Dôvody veľmi netreba opakovať , ale predsa: narastanie nezamestnanosti, nižšia tvorba pracovných miest, klesajúca cena nehnuteľností, enormná úroveń zadĺženia krajiny aj spotrebiteľov, obmedzenie úverovej dostupnosti, rekordné ceny energií, prudký rast cien potravín.. a dalo by sa pokračovať. K optimizmu neprispievajú ani pokračujúce vyjadrenia Medzinárodného Menového Fondu, ten po utorkom zverejnení odhadu možných strát z úverovj krízy v objeme až 945 miliárd dolárov včera priniesol správu, že vidí už 25% šancu celosvetovej globálnej recesie. Znížil totiž svoj odhad rastu svetovej ekonomiky z 4,2% na 3,7% na rok 2008, pričom 3% miera globálneho rastu je pre IMF ekvivalentom globálnej recesie. Spomalenie očakáva IFM tak v USA ako aj v Európe.

Môže sa nadobudnúť dojem, že výrazne rozoberáme rôzne vyjadrenia, avšak treba si uvedomiť, že v krízových scenároch sa oslabuje sila technických projekcií a reaguje sa prevažne na správy. Napriek tomu však aj z technického hľadiska naďalej ostávame na všetkých troch trhových indexoch v strednodobom aj dlhodobom kleajúcom trende. Viacerí analytici pritom už volajú po obrate, kde argumentujú aj veľmi historicky spoľahlivými projekciami Dow Theory, avšak zatiaľ korelácia medzi Dow Jones Industrial Average a Dow Jones Transportation Average absentuje, takže ani z tohto pohľadu sa nedá hovoriť o obrate. Veriť v obrat je možné, avšak môže víjsť veľmi draho. Nie je to súťaž o to kto dokáže chytiť trhové dno, ale kto dokaže dlhodobo profitovať na trendoch. Fundamenty US ekonomiky zatiaľ hovoria jasne.

Dnešný obchodný sentiment ovládnu opäť makroekonomické zverejnenia. O 14:30 nás čaká obchodná bilancia za február, kde analytici očakávajú mierne zlepšenie na deficit -57,5 miliardy dolárov z predchádzajúcich -58,2. Avšak väčšiu pozornosť podľa nášho názoru pritiahne pracovný trh s pravidelnými údajmi o vývoji požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré považujeme za momentálne najlepšie zrkadlo trendov pracovného trhu. Minulotýždňový nárast na 407 tisíc nových požiadaviek bol alarmujúci a analytici očakávajú mierne spomalenie na úroveň 385 tisíc. Ak by sme boli svedkami ďalšieho výsledku nad 400 tisíc požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, tak medvedí tábor by z hľadiska dnešného obchodovania získal silný tromf. Trendy ostávajú bez zmeny, spoločnosti naviazané na komoditný trh, spoločnosti dobre diverzifikované na zahraničných trhoch a spoločnosti poskytujúce pre život nevyhnutné služby poskytujú momentálne najlepší potenciál.

www.cikomodity.com

Žiadne komentáre: