piatok 18. apríla 2008

Google zaznamenal napriek všetkým obavám 31% nárast zisku! Čakajú nás výsledky Citigroup, Honeywell a Caterpillar




Štvrtková obchodná seansa na amerických akciových trhoch naznačila únavu a veľmi slabú dôveru v pokračovanie býčieho trendu, keď výborné výsledky IT gigantu IBM z predchádzajúceho dňa zatienil pokles priemyselnej aktivity v dôležitom Filadelfskom regióne na 7 ročné minimá a slabé čísla z pracovného trhu. Hlavné akciové indexy tak napokon ukončili deň v zmiešanom tóne, Dow Jones +0,01%/12620, S&P500 +0,06%/1365 a Nasdaq Composite ako jediný v negatívnom pásme -0,35%/2341, keď sa obchodníci strachovali pred očakávanými výsledkami gigantu Google.

Prieskum Filadelfského FEDu sa vykonáva už od roku 1968 a jeho tvorba je založená na dotazovaní sa výrobcov ohľadne všeobecných podnikateľských podmienok v treťom federálnom rezervnom dištrikte. Tento dištrikt patrí medzi priemyselne najvýznamnejšie a práve Filadelfský Fed je považovaný za výborný indikátor následného vývoja dôležitého ISM reportu. Analytici pred zverejnením očakávali zlepšenie hodnoty indexu Filadelfského Fedu z marcových -17,4 na 15, avšak včerajší prepad na -24,9 za apríl na minimá z februára 2001 je ďalším jednoznačným dôkazom, že niečo nie je v poriadku v US ekonomike. Index je pod nulovou hodnotou totiž už posledných 5 mesiacov v rade, čo znamená zotrvávanie v teritóriu indikujúcom recesiu.

Nič pozitívne nám neprinieslo ani pravidelné zverejnenie zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré sú momentálne jediným dôveryhodným ukazovateľom vývoja na pracovnom trhu. Tvorba pracovných miest prostredníctvom Nonfarm Payrolls má veľké nedostatky (rozoberali sme to v starších prehľadoch) a to najmä v časoch ekonomických obratov. Včerajší nárast nových požiadavkách o podporu v nezamestnanosti o 17 tisíc na 372 tisíc a pokračujúcich požiadaviek o podporu na 2,98 mln. je jasným dôkazom spomaľovania pracovného trhu. Pre ilustráciu, pokračujúce požiadavky sa nachádzajú na úrovni z júna 2004. Strata podpory ekonomiky zo strany pracovného trhu bude mať veľký vplyv na už aj teraz pomalý rast spotreby domácností. Prejavenie sa spomaľovania pracovného trhu sa odzrkadlí s odstupom niekoľkých kvartálov.


Z firemných zverejnení včera sklamala farmaceutická spoločnosť Pfizer (PFE,-3,32%), keď nižší zisk na akciu za prvý kvartál 2008 61 centov na akciu vs. konsenzus 66 centov poslali ich akcie na 10 ročné minimá! Dôvodom slabého výsledku bola silná konkurencia a poli generických liekov vzhľadom k ich hlavným produktovým líniám. Podporu naďalej poskytovalo zvýšenie ziskových projekcií IBM, ktoré vynieslo ich akcie na maximá za roku 2002. Aké zaujímavé, tak dobré výsledky a hovoríme o maximách z roku 2002, to tiež o niečom hovorí. Najväčšie rasty z hľadiska komponentov indexu S&P500 zaknihoval včera najväčší zaisťovateľ rizík hypotekárnych cenných papierov, +19%, čo je jeho najväčšie intradenné posilnenie od uvedenia na trh v roku 1991. Dôvodom bola nižšia strata za prvý kvartál -41 centov vs. konsenzus -1,69USD na akciu. Tento sektor považujeme naďalej za jeden z najrizikovejších a problémy sa budú prehlbovať. Presun problémov sekundárneho trhu hypoték do primárnych hypoték, rôznych Alt-A hypoték je už teraz badateľný. A to môže byť oveľa zásadnejší problém. Prečo? Zatiaľ čo pri sekundárnych trhoch hypoték problém tkvel v nedostatku finančných prostriedkov na pravidelné splátky, tak pri primárnych hypotékach nejde o chudobných ľudí. Ak si uvedomia, že hypotéka spolu presahuje prudko klesajúcu hodnotu ich nehnuteľnosti proste môžu odísť a nechať ju prepadnúť. A to bude vyúsťovať do priamej straty zábezpeky hypotéky a bude ovplyvňovať cenu cenných papierov na ne naviazaných. Toto sa už deje najmä v oblastiach s najdrahšími nehnuteľnosťami v Kalifornii a toto riziko považuje za veľmi vážne a jeho dôsledky pre realitný trh, zaisťovateľov, ekonomiku budú mať zásadne väčší rozsah ako sekundárny trh hypoték.


Z hľadiska dnešného obchodného dňa neočakávame žiadne makroekonomické zverejnenia a pozornosť bude primárne sústredné na firemné hospodárske výsledky za prvý kvartál 2008. Pozitívny efekt bude plynúť najmä z včerajšieho zverejnenia lídra v internetovom vyhľadávaní Google, ktorý včera po uzatvorení trhov zverejnil výborný 31% nárast medziročného zisku za 1Q a zisk na akciu dosiahol 4,84USD, oproti očakávaniam analytikov na hladine 4,52 dolárov na akciu. Úvodný sentiment obchodovania však s najväčšou pravdepodobnosťou určia tri veľké firemné zverejnenia a to: banky Citigroup , konglomerát Honeywell (HON) a výrobcu ťažkej strojárenskej techniky Caterpillar (CAT). Ak budú dobré môžeme sa dostať k testu kľúčových strednodobých rezistentných pásiem, pri indexe Dow Jones pásmo 12780-12800. Zlé výsledky však môžu snahu celého týždňa razom zmariť, preto netreba zabúdať na ochranné stop loss. Dlhodobý a strednodobý trend ostáva naďalej medvedí, krátkodobý zatiaľ býčí, firemné výsledky rozhodnú.

2 komentáre:

Vlada, Czech Republic povedal(a)...

DJIA uzavrel nad magickou 12800. Pokud pondelni obchodovani potvrdi prorazeni resistance, videl bych to na strednedoby byci trend.

S pozdravem
Vlada

Absolut povedal(a)...

Ano suhlasim, tiez som tom viackrat pisal. Prelomenie tejto hladiny podla mojho nazoru opat obalamuti vela obchodnikov ze sme z najhorsieho vonku a nebudu chciet minut ocakavanu rely. Avsak nic take bohuzial podla mojho nazoru nehrozi, stredodoby uptrend mozno, avsak dlhodobo su fundamenty prilis negativne. Ale co je pravda, aj renomovana Dow Theory piatkovym uzatvorenim nad 12800 vyslala nákupný signál, keď predchádzajúce maximá neprekonal iba Dow Jones TransportationAverage ale uz aj Industrial Average (myslim februarove). Som zvedavy ci 13000 nebude poslednym milnikom :)