streda 9. apríla 2008

ETF,Exchange Traded Funds

Exchange Traded Funds, alebo tzv. ETF fondy

Exchange Traded fondy predstavujú jeden z najobľúbenejších a stále sa viac rozširujúcich investičných nástrojov. Tieto reprezentujú vo forme akcií vlastníctvo vo špecializovanom fonde (tzv. „unit investment trusts“ alebo „depository receipts“). Ten spravuje portfólio akcií, ktorými sa snaží čo najvernejšie kopírovať výkon a výnos špecifických indexov – celotrhových, sektorových, medzinárodných, dlhopisových a podobne. Keďže majú ETF formu akcií, sú na rozdiel od podielových fondov oceňované a obchodované počas celého obchodovania na burze. Investori majú teda možnosť kupovať a predávať celé indexové portfólia a dosahovať tak výkon celého trhu (sektora, odvetvia a pod.) takým istým spôsobom, akým kupujú a predávajú jednotlivé akciové tituly, pričom môžu taktiež využívať obchodovanie na kolaterál (margin), krátke predaje (short selling, špekulácia na pokles), môžu ETF fondy držať dlhodobo a taktiež krátkodobo.

ETF sú oceňované v priebehu obchodovacieho dňa tak isto ako akcie, avšak ich cena je odvodená od hodnoty daného podkladového indexu, resp. jeho jednotlivých komponentov. Nesúlad vývoja daného indexu a ceny fondu v dôsledku pôsobenia ponuky a dopytu po ňom je vyrovnávaný prostredníctvom trhovej arbitráže. Hodnota jednotlivých ETF však neodráža presnú hodnotu kopírovaného indexu. Tá je väčšinou stanovovaná ako percentuálna časť hodnoty indexu, ktorý tvorí základ daného fondu. Príkladom môže byť fond kopírujúci index NASDAQ 100, ktorého hodnota je stanovená na 1/40 hodnoty indexu, teda ak je index napríklad na úrovni 1600 bodov, hodnota daného ETF je 40 $ za akciu.

ETF ponúkajú širokú škálu investičných príležitostí. Investor sa môže rozhodnúť či investuje do celého trhu, do špecifického sektora, do obligácií, nehnuteľností alebo si zvolí fond medzinárodných akcií. V súčastnosti sú ETF kótované na všetkych troch hlavných amerických burzách. Najviac z nich je obchodovaných na burze Amex, nasleduje burza v New Yorku a následne ETF na mimoburzovom trhu NASDAQ. Pre upresnenie treba dodať, že na NYSEsa istá časť ETF fondov obchoduje pod tzv. „Unlisted Trading Privilege“ (UTP). UTP je právo vyplývajúce z amerického Zákona o burzách cenných papierov z roku 1934, ktorý umožňuje, aby cenné papiere obchodované na akejkoľvek národ-nej burze cenných papierov mohli byť obchodované aj na inej obdobnej burze.

Veľká popularita Exchange Traded fondov vyplýva z ich viacerých charakteristík. Jednou z hlavných výhod je flexibilita. Investor má možnosť obchodovať s ETF, na rozdiel od podielových fondov, počas celej doby obchodovania na burze. Pritom môže využívať aj predaje na krátko (short selling), kolaterálne obchodovanie (margin) alebo ETF deriváty. Táto flexibilita vyústila do masívneho využívania ETF nielen na dlhodobejšie investovanie, ale aj na „daytrading“, teda denné, resp. krátkodobé obchodovanie. Dôkazom toho sú aj mimoriadne vysoké zobchodované objemy týchto fondov počas jednotlivých obchodných dní.

Ďalšou významnou výhodou sú veľmi nízke ročné poplatky za správu (napr. fond iShares S&P500 vyžaduje iba 0,09%). Tieto poplatky sú automaticky odpočítavané z dividend. Daňová efektívnosť, ktorá vyplýva z nízkej aktivity týchto fondov, časová nenáročnosť na investovanie, dostupnosť fondov aj pre zahraničných investorov, veľký výber a s tým spojené možnosti efektívnej diverzifikácie patria k ďalším dôležitým výhodám.

Efektívnosť vo využívaní ETF ako nástroja pasívneho indexovania narúšajú niektoré nevýhody. Tak ako aj pri investovaní do podielového fondu, aj pri obchodovaní ETF znižuje Váš zisk existencia maklérskych poplatkov, avšak v dôsledku pasívnej správy týchto fondov sú tieto náklady výrazne nižšie v porovnaní s nákupom podielových fondov kopírujúcich rovnaký trh.

Maklérske poplatky sú rovnako obmedzujúcim faktorom aj v prípade daytradingu. Investor, resp. špekulant musí totiž zo svojich obchodov získavať minimálne také výnosy, ktorými pokryje tieto poplatky. Z toho vyplýva, že je preňho vhodné pracovať s väčšími objemami obchodov, pretože tým môže poplatky pokryť aj pri menšom zhodnotení. Z týchto dôvodov sú preto pri daytradingu používane obchody na kolaterál, kde investor nemusí zaplatiť celú sumu za kúpené resp. predané tituly, ale zloží len určitú zálohu, ktorá môže predstavovať iba zlomok pôvodnej sumy. Tým pádom využíva pákový efekt, kde pri rovnakej cene môže kúpiť väčšie množstvo titulov a tým dosiahnuť aj väčšie zhodnotenie.

Keďže sú ETF obchodované na burze a teda podliehajú tlakom na stranách dopytu a ponuky, nemusia vždy presne kopírovať čistú hodnotu držaných aktív. Tak ako pri bežných indexových fondov ide o chybu kopírovania. U ETF však v prípade výskytu výraznejšej chyby kopírovania zasahujú arbitrážni obchodníci kúpou, respektíve predajom väčších blokov akcií, čím tento efekt sčasti eliminujú. Tracking error môže mať aj pozitívny následok v prípade, že hodnota fondu je vyššia ako hodnota jeho aktív.

Jeden z najznámejších a najväčších ETF fondov a vôbec prvým ETF je Standard & Poor´s Depositary Receipts (SPDR), nazývaný „Spiders“, ktorého referenčným indexom je S&P 500. Významným konkurenčným fondom, ktorý kopíruje index S&P 500 je iShares S&P 500 od spoločnosti Barclay`s. Oba tieto indexy majú v dôsledku tracking error efektu rôznu výkonnosť v porovnaní s referenčným indexom, avšak tieto odchýlky sú minimálne.

Ďalším významným ETF je NASDAQ 100 Trust Shares, nazývaný „Qubes”, kopírujúci index mimoburzového trhu NASDAQ, NASDAQ 100 Index. Qubes je najobľúbenejším fondom pre daytrading, keďže jeho charakteristickým znakom je veľmi nízka doba držania a vysoké objemy obchodovania. Ďalšou vlastnosťou je vysoká volatilita a s tým spojené vyššie riziko, a to najmä z dôvodu zamerania sa na technologický sektor.

Exchange Traded fondy sa okrem amerických búrz presadili aj v Európe. Prvými európskymi ETF, ktoré na nemeckej Deutsche Börse kótovala spoločnosť Merrill Lynch, boli tzv. „Listed diversified return securities” (LDRS), nazývané Leaders, kopírujúce indexy Dow Jones Euro Stoxx 50 a Dow Jones Stoxx 50. Ďalšími významnými európskymi ETF sú iFTSE 100 od spoločnosti Barclay´s (index FTSE 100 burzy v Londýne), SPDRs na báze indexov S&P Euro a S&P Europe 350, streetTracks AEX Index ETF (amsterdamský index AEX), a na burze Euronext najmä DJ Master Unit (index DJ Industrial Average) a sektorový iBloomberg European Technology (index Bloomberg European Investable Technology).

Keďže existuje veľmi veľa rôznych ETF, môžeme ich podľa ich zamerania rozčleniť do nasledujúcich piatich kategórií:

Trhové (trhová kapitalizácia)

Rastové/hodnotové

Odvetvové

Medzinárodné

Dlhopisové

1. Trhové (trhová kapitalizácia)

Trhové ETF (resp. ETF založené na indexoch obsahujúcich akcie členené podľa ich trhovej kapitalizácie) predstavujú najstaršiu skupinu ETF fondov. Ide o fondy zameriavajúce sa na klasické indexy akcií s malou, strednou a veľkou trhovou kapitalizáciou a celotrhové indexy. Medzi ne patria známe Dow Jones Industrial Average, Standard & Poor´s 500, Wilshire 5000 alebo NASDAQ 100.

Investor sa môže podľa svojej stratégie a prostredníctvom trhových ETF fondov zamerať na akcie najväčších spoločností (DJIA), spoločností strednej veľkosti (S&P MidCap 400) alebo na najmenšie spoločnosti (Russell 2000). Rovnako sa môže sústrediť na výkon celého trhu (S&P 500, Wilshire 5000). ETF tejto skupiny sú jednoznačne najaktívnejšie z hľadiska objemov obchodovania. Na burze Amex patria ETF fondy Qubes (NASDAQ 100), Spiders (S&P 500) a Diamonds (DJIA) medzi najobchodovanejšie tituly vôbec.

2. Rastové/hodnotové

Rastové (growth) a hodnotové (value) indexy založené na diferencii pomeru účtovnej hodnoty a ceny spoločnosti (book-to-price ratio) sú rovnako predmetom záujmu investorskej verejnosti. ETF založené na týchto indexoch zaviedli spoločnosti Barclay`s Global Investors (iShares) a State Street Global (streetTRACKS).

Prvé spomínané sú zamerané na kopírovanie indexov Russell 1000, Russell 2000, Russell 3000 a Russell MidCap Growth resp. Value, teda indexy malých a stredných spoločností, ako aj na kopírovanie indexov S&P MidCap 400/BARRA, S&P 500/BARRA a S&P SmallCap 600/BARRA Growth resp. Value.

Druhé spomínané sú nakoniec zamerané na indexy Dow Jones US LargeCap a Dow Jones US SmallCap Growth resp. Value. Keďže výskumy ekonómov potvrdili rozdielnosť zhodnotenia rastových a hodnotových titulov za určitú dobu, investor sa podľa svojich preferencií a predpokladov môže rozhodnúť, či si zvolí index a príslušný ETF pozostávajúci z akcií s vyšším pomerom účtovnej hodnoty k cene (value) alebo naopak, s nižším pomerom (growth).

3. Odvetvové

Tak ako môže investor profitovať z vývoja celého trhu, môže profitovať aj z vývoja jedného odvetvia.Do skupiny odvetvových ETF, patria napríklad nasledovné produkty:

iShares (spoločnosti Barclay`s Global Investors)

Select Sector SPDRS (trust Select Sector SPDR Trust)

iShares fondy sa zameriavajú na kopírovanie sektorových Dow Jones, Goldman Sachs a S&P Global indexov a zaberajú celú škálu odvetví, počnúc prírodnými zdrojmi, energetikou, nehnuteľnosťami, až po finančný, zdravotnícky či technologický sektor a jeho podsektory. Zvláštnu kategóriu predstavujú fondy na báze indexov S&P Global, ktoré sú kombináciou sektorových a medzinárodných indexov, pretože obsahujú akcie vybraných medzinárodných spoločností pôsobiacich v daných odvetviach.

Select Sector SPDRS sú odvetvové ETF fondy, ktoré kopírujú výhradne sektorové indexy od spoločnosti Standard & Poor`s. Tieto predstavujú dekompozíciu hlavného celotrhového indexu S&P 500 na 9 sektorových podindexov – Consumer Discretionary, Consumer Staples, Energy, Financial, Health Care, Industrial, Materials, Technology a Utilities.

K hlavným výhodám sektorových ETF patria okrem klasických výhod ETF fondov ako diverzifikácia, nízke náklady, daňová efektívnosť, hlavne možnosť dosiahnutia lepších investičných výsledkov sústredením sa na tie sektory, ktoré majú v daných ekonomických podmienkach najlepšie rastové predpoklady, respektíve, dokážu v danom období dosiahnuť lepší výkon ako iné sektory. Taktiež môžu byť využité pre alokáciu aktív, sledovanie priemyselných trendov alebo pre vybalansovanie portfólia.

4. Medzinárodné

Exchange Traded fondy sa neobmedzujú len na indexy v USA, ale majú aj medzinárodný charakter. Investorom umožňujú podieľať sa na raste, prípadne aj poklese ekonomiky vybranej krajiny alebo krajín, a tak častokrát dosahovať lepšie výsledky, než aké by dosiahli na americkom trhu.

V oblasti medzinárodných ETF má jasnú dominanciu spoločnosť Barclay`s. Väčšina z nich je založená na medzinárodných indexoch spoločnosti Morgan Stanley Capital International (MSCI), ktoré sledujú všetky najvýznamnejšie krajiny Európy, Ázie a Ameriky, prípadne ich zoskupenia (EMU, Latinská Amerika, Pacifik).

Do medzinárodných ETF môžeme zaradiť aj pomerne nový produkt, tzv. „BLDRS“ fondy, ktoré sú kótované na trhu NASDAQ. Tieto ETF sledujú ADR (American Depositary Receipts) indexy spoločnosti Bank Of New York, ktorých kompozícia pozostáva z akcií zahraničných spoločností kótovaných na amerických burzách. K dispozícii sú fondy, ktoré kopírujú napr. Tieto indexy:

Emerging Markets 50 Index (50 najväčších spoločností z tzv. „Emerging Markets“, teda rozvíjajúcich sa trhov ako Taiwan, Mexiko, Čína)

Developed Markets 100 Index (100 najvýznamnejších spoločností z vyspelých krajín ako Japonsko, Nemecko, Veľká Británia, Holandsko)

Europe 100 Index (100 najvýznamejších Európskych spoločností)

Asia 50 Index (50 najvýznamnejších spoločností z Ázie)

5. Dlhopisové

ETF s pevným výnosom sú jednou z posledných inovácií v oblasti Exchange Traded fondov a predstavujú alternatívu pre investorov, ktorí sa rozhodli investovať svoje prostriedky do bezpečnejších nástrojov kapitálového trhu. Na rozdiel od akciových ETF, tieto sa nezameriavajú na kopírovanie výkonu a výnosu určitého akciového indexu, ale na kopírovanie výkonu a výnosu vybraného dlhopisového indexu. Investori si môžu vybrať medzi indexami vládnych a podnikových dlhopisov s rôznymi dobami splatnosti.


Big thanks to my friend NPC za tento material

Žiadne komentáre: