pondelok 28. apríla 2008

Akciové trhy v USA čaká kľúčový týždeň. FEDu sa otvára viacero taktických možností vzhľadom k úrokovým sadzbám..nervozita bude na programe dňa

Boli sme svedkami 157 firemných zverejnení komponentov blue chips indexu S&P500 a 9 komponentov indexu Dow Jones, zmiešaných hospodárskych výsledkov technologického gigantu Microsoft, silnej straty jedného z najväčších zaisťovateľov trhových rizík v USA Ambac, takmer 120 dolárov za barel ropy a 17 ročných miním predajov nových domov. Na prvý pohľad nie veľmi pozitívna atmosféra, no čo slúži ku cti strednodobým býčím snahám je uzatvorenie hlavných trhových indexov v miernych týždenných ziskoch: Dow Jones +0,3%/12891, Nasdaq Composite +0,8%/2402 a S&P500 +0,5%/1390. Pozitívne z hľadiska býčích snáh je najmä udržanie rastového momenta po silnom raste v predchádzajúcom týždni, čoho sme neboli svedkami už dlhšiu dobu.

Úvod venujme krátkemu výletu do realitného trhu, ktorý je jedným zo sektorov kde sa nadšenci naozaj nemajú o čo oprieť z hľadiska možných budúcich pozitívnych trendov. Predaje nových domov za marec zaznamenali prepad na 17 ročné minimá, keď sa aktuálna 12 mesačná miera predajov dostala na 526 tisíc predaných nových domov, najmenej od októbra 1991. Médiami ako už je zvykom preblesla iba medzimesačná zmena predaja nových domov -8,5%, no ročný 36,6% pokles predajov poskytuje skutočnejší a vierohodnejší obraz o hĺbke krízy v tomto trhovom segmente. Ročná miera je pritom štatisticky oveľa významnejšia a vyhladzuje sezóne výkyvy. Jedným z dôvodov je prudký nárast defaultov na sekundárnych hypotékach a rekordná úroveň prepadnutých hypoték, ktorá spolu so silnými stratami najväčších bankových inštitúcií vedie k obmedzovaniu úverovej tvorby. Hrozba recesie, slabá spotrebiteľská dôvera spolu s prudkým nárastom cien potravín a energií totiž spotrebiteľov ružové obdobie neveštia. Už sa nato aj zabudlo, ale jednoznačne o slabosti spotrebiteľov hovorí kongresom začiatkom roka schválený podporný 168 miliardový balíček stimulov pre spotrebiteľov, ktorý by mal začať vstupovať do platnosti už v priebehu mája. Ak by boli spotrebitelia v dobrej kondícii, nikdy by sa to nestalo. Od tohto balíčka si FED aj vláda USA veľa sľubuje, ale pri súčasnom vývoji reálnej inflácie (nie CPI, ktorá je zavádzajúca) môže byť väčšina týchto stimulov využitá na potraviny, nárast cien energií a splácanie dlhov. Spotrebitelia sa totiž práve kvôli prudkému poklesu cien domov už nemôžu spoliehať na čerpanie úverov proti rastúcej hodnote domu, čo bol v posledných dvoch rokoch veľmi využívaný prostriedok na financovanie pohodlného životného štýlu, v mnohých prípadoch nad možnosti spotrebiteľov. Na záver tejto pasáže tak pripomeňme najnovší vývoj cien nových domov v USA, za marec poklesla stredná hodnota cien predaných nových domov na 227,600 USD z 262,600 USD rok predtým, čo predstavuje najrýchlejšie tempo poklesu cien od júla roku 1970! Viac asi k tomuto netreba dodávať. Nepodceňujte spotrebiteľské trendy, najmä firmy vyrábajúce životu menej nevyhnutné produkty a výrobcovia domových vybavení budú veľmi tratiť.

Druhým najdôležitejším trhom odignorovaným zverejnením bola aprílová spotrebiteľská dôvera, ktorá sa minulo mesačným poklesom dostala na 26 ročné minimá. Spotrebitelia strácajú nervy a niet sa veľmi čomu čudovať: ekonomika od začiatku roku pri najoptimistickejšom (a ide naozaj o optimistický odhad podľa nášho názoru) odhade stratila štvrť milióna pracovných miest, cena benzínu vrástla o 17%, ceny potravín veľmi nezaostávajú a cena domov ako vidíte vyššie pokračuje v prudkých prepadoch. Index očakávaní spotrebiteľov ako jeden z komponentov výpočtu spotrebiteľského sentimentu odhadujúci možný vývoj na najbližších 6 mesiacov zaznamenal taktiež prepad z marcovej hodnoty 60,1 na 53,3 bodu. Spotrebitelia tak zatiaľ nenaznačujú stabilizáciu. Z pozitívnych fundamentom boli počas minulého štvrtka zverejnené čísla požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré medzitýždenne poklesli o 33 tisíc na úroveň 342 tisíc.

To je však všetko minulosť a čaká nás jeden z najdôležitejších týždňov v najbližšom období, kedy sa môže potvrdiť alebo pochovať snaha o strednodobý rastový trend akciových trhov. Kľúčový index S&P500 ako hlavný benchmark sa totiž pohybuje tesne pod hlavnou dôležitou rezistenciou 1400 bodov a rozhodovania o sadzbách FEDom v stredu môže byť rozhodujúcim momentom. Ešte pred pár týždňami takmer všetci očakávali, že FED zníži v apríli hlavnú sadzbu o 0,5%, no dnes sa už aj pravdepodobnosť 0,25% redukcie úrokovej sadzby pohybuje iba na v okolí 70%. Podľa nášho názoru však nie je vylúčené, že FED napokon ponechá sadzby na nezmenenej úrovni. Prečo? Efekty zo zníženia sadzieb v podobe uvoľnenia medzibankových úrokových sadzieb a následne nákladov na hypotéky sa zatiaľ nedostavili a FED by si mohol na horšie časy, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou prídu vystrieľať ostré náboje. Uvedomuje si, že ekonomika sa prudko spomaľuje, avšak uvoľňovanie úrokových sadzieb rýchlejším tempom môže by dokonca pre FED silne kontraproduktívne, keďže oslabovanie dolára vyhnalo cenu ropy na 120 dolárov za barel a poľnohospodárske plodiny tomuto trendu komodít sekundujú. Ak by teda FED neznížil sadzby, môže argumentovať v prospech zníženie inflačných tlakov a zároveň aj nabehnutím májového balíčka 168 miliárd stimulov pre spotrebiteľov. Obchodovanie do stredy sa tak bude niesť v špekuláciách. Z hľadiska sektorového členenia by však ponechanie sadzieb vytvorilo tlak na doteraz najsilnejšie sektory energií, drahých kovov a poľnohospodárskych producentov prostredníctvom posilnenia dolára. Dlhodobé trendy sú však zatiaľ bez zmeny, no krátkodobé portfóliá je potrebné uspôsobovať najbližším hrozbám. Sadzby však budeme rozoberať podrobnejšie počas utorka.

Dnes nás nečakajú žiadne makroekonomické zverejnenia a sentiment bude v taktovke firemných kvartálnych výsledkov: poskytovateľ telekomunikačných služieb Verizon (VZ, pred otvorením trhov), poskytovateľ kartových služieb Visa (V, po uzatvorení obchodovania), Humana (HUM), Sysco (SSY) a William Wrigley Jr (WWY). Udržanie rastového sentimentu počas minulého týždňa plného na slabé fundamenty zakladá predpoklad pokračovania strednodobej korekcie. Navyše z technického hľadiska index Dow Jones aj Nasdaq100 prelomili strednodobé kľučové rezistencie. Váha iba hlavný trhový benchmark index S&P500, ktorý potrebuje prelomiť nad hladinu 1400 bodov, čo by bolo signálom pre pokračovanie korekcie tohtoročných strát akciových trhov. Dlhodobý trend ostáva medvedí (fundamenty hovoria jasne a očakávame, že je otázkou času kedy si začnú vyberať svoju daň), strednodobý a krátkodobý trend naznačuje býčie tendencie. Rozhodovanie o úrokových sadzbách a komentár k nemu môž rozhodnúť kam sa vyberieme v najbližších dňoch a na trhu môže kľudne absentovať silnejšie trendovanie. Pozor najmä na energetický sektor a sektor drahých kovov, ktoré by špekulácie o ponechaní úrokovej sadzby mohli priviesť k výberu ziskov, keďže slabý dolár je nevyhnutnou podmienkou pokračovania ich rastovej rely.

Žiadne komentáre: