utorok 29. apríla 2008

Zaznamenajú ceny domov v USA a spotrebiteľská dôvera nové rekordné tempá prepadov? Pre Warrena Buffetta to nie je kľúčové, ten vidí hlbokú recesiu!

Pondelková obchodná aktivita na amerických akciových trhoch získala úvodnú paru od miliardárov Warrena Buffeta a Kirka Kerkoriana, keď prvý zverejnil 20 miliardovú ponuku na odkúpenie Wm. Wrigley Jr. a druhý menovaný odkúpil podiel u výrobcu automobilov Ford. Buffet prostredníctvom svojej spoločnosti Mars Inc súhlasil s odkúpením spoločnosti Wrigley s 28% prémiou k piatkovej uzatváracej hodnote akcií, na čo zareagovali akcie Wrigley najvýraznejším tempom rastu od roku 1980. Postupom času však prevládol avizovaný beztrendový sentiment, keď otvorené možnosti pre stredajšie rozhodovanie o sadzbách FOMC vytvára viacero rizík. Dokazuje to aj korekcia akciových indexov v závere obchodovania a ukončenie v zmiešanom obchodovaní: Dow Jones -0,16%/12871, Nasdaq Composite +0,06%/2424 a S&P500 -0,11%/1396. Medzi najlepšie sektory sa zaradil finančný +0,55% a preprava +0,71%, straty zaznamenal najmä sektor základných materiálov -1,08%, ktorý sa dostáva pod tlak z dôvodu korekcia dlhodobých strát dolára.

V skratke nič významné sa na trhu neudialo a takáto trhová aktivita je bežná v dňoch pred neistými rozhodovaniami o úrokových sadzbách. Z technického hľadiska nedošlo taktiež k zmene a index S&P500 ako benchmark nedokázal prelomiť strednodobú kľúčovú hladinu rezistencie 1400 bodov. Napriek tomu má však index S&P500 za sebou slušnú cestu, 10% nárast od 19 mesačných miním vytvorených 10. marca, k čomu mu dopomohli najmä lepšie hospodárske výsledky Google, Intel, Boeing a American Express. Rastovo naladení analytici často zdôrazňujú aj fakt, že 69% z doteraz 240 komponentov indexu S&P500, ktoré zverejnili hospodárske výsledky, dokázalo prekonať očakávané úrovne zisku. Z nášho pohľadu je však dôležitejšie, že ide väčšinou o prekonanie očakávaní, ktoré boli v posledných mesiacoch niekoľkonásobne redukované. Ako pochopiteľný argument v prospech akcií akceptujeme pomer hodnoty akcií indexu S&P500 k ich projektovaným ziskom na úrovni 15 násobku budúcich ziskov na najbližších 12 mesiacov, čo je najnižší pomer hodnoty k zisku od roku 1990. V našom ponímaní sú najdôležitejšie trendy a tie najmä u spotrebiteľov neveštia nič dobré, čo bude mať za následok pokračovanie znižovania ziskovosti najmä spoločností poskytujúcich nie životu nevyhnutných statkov. Ďalší veľmi často badateľný argument je, že rapídny pokles ziskovosti sa týka výlučne finančného sektora. Áno, zatiaľ je badateľný najmä v tomto segmente, no obmedzenie ich kapitálovej zásoby bude výrazným spôsobom obmedzovať ďalšiu úverovú expanziu, na ktorej bol postavený niekoľkoročný pomyselný reálny rast americkej ekonomiky. Momentálna tendencia k znižovaniu pákového efektu portfólií po problémoch na hypotekárnom trhu, paralyzovanie sekuritizácie na mnohých trhoch, často aj s kvalitnými cennými papiermi a silná zadlženosť spotrebiteľov budú viesť k útlmu úverovej expanzie a ťažkým časom pre spotrebiteľov. Nemáme radi bombastické vyjadrenia, ale pre spestrenie pripomenieme včerajšie vyjadrenia investičného guru Warrena Buffetta: „pokles US ekonomiky bude dlhodobejší ako si väčšina ľudí dokáže predstaviť..” Najnovší prieskum Národného úradu pre ekonomický výskum zverejnený včera taktiež vyššie uvedené iba potvrdzuje: prieskum ukázal, že až 70% dopytovaných ekonómov sleduje začiatok recesie USA, čo je 20% nárast od posledného marcového prieskumu.

Z firemných zverejnení po uzatvorení obchodovania upútal pozornosť hospodársky výsledok najväčšieho svetového poskytovateľa kartových služieb Visa, no napriek tomu, že dosiahnutý zisk na akciu za 1Q 2008 na úrovni 52 centov s ľahkosťou prekonal konsenzus 45 centov, akcie spoločnosti Visa stratili 3,9% po zverejnení. Podľa nášho názoru sú akcie Visa jednou z dobrých volieb z hľadiska portfóliovej diverzifikácie a očakávame v najbližších kvartáloch pokračovanie nadpriemerného tempa rastu príjmov.

Dnešný obchodný deň pred stredajším rozhodovaním o sadzbách FOMC môže pokračovať v nervóznom tóne, a očakávané makroekonomické zverejnenia vytvárajú skôr hrozbu negatívnych prekvapení: pozornosť bude vhodné upriamiť na najnovší vývoj cien domov meraný Case Shiller Indexom, ktorý sa sústreďuje na vývoj cien v 20 hlavných metropolitných oblastiach USA. Ekonómovia očakávajú najrýchlejšie tempo poklesu, keď by sa medziročná miera prepadu cien domov mohla vyšplhať až na 12%. Stabilizácia cien domov je pritom prvou z podmienok, ak chcem uvažovať o stabilizácii strát na cenných papieroch hypotekárneho trhu, ktoré robia finančným inštitúciám najväčší problém a kontinuálne ohrozujú ich kapitálovú zásobu. Druhým ťahákom dnešnej seansy bude zverejnenie aprílovej Spotrebiteľskej dôvery: analytici očakávajú je pokles v apríli až na 14 ročné minimá, čo by nebolo prekvapením. Strata pracovných miest, rekordné ceny benzínu, prudký pokles cien domov, obmedzenie úverov dostupnosti a refinancovania, to sú iba niektoré dôvody prečo nie je dôvod očakávať od tohto zverejnenia pozitívne efekty. Zo zverejnení firemných hospodárskych výsledkov môžu narobiť prievan: British Petroleum (BP, čakáme pozitívne výsledky), problémový hypotekárny ústav Countrywide Financial (CFC, je na tom tak zle, že už môže prekvapiť iba pozitívne, no neočakávame výraznejší vplyv), poskytovateľ kartových služieb MasterCard (MA), ropný gigant Royal Dutch Shell (RDS.A). Z toho čo nás čaká, najmä makroekonomických zverejnení plynie mierne silnejšie medvedie riziko, avšak nebude prekvapením ak budeme pokračovať v pásmovitom obchodovaní bez výraznejších trendových tendencií, ktoré je charakteristické pred rozhodovaním o úrokových sadzbách. Pokým sa S&P500 nedostane jednoznačne nad 1400 dolárovú hranicu technickej rezistencie, tak dnešné intradenné predajné špekulácie môžu poskytovať lepší pomer rizika a výnosu. Dlhodobý trend akciových trhov ostáva bez zmeny v medveďom tóne, strednodobý je zatiaľ vďaka váhaniu S&P500 zmiešaný a krátkodobý ostáva rastový.

Žiadne komentáre: