utorok 15. apríla 2008

Komodity: ropa s ľahkosťou dosiahla nové historické maximá 112,48USD za barel. Špekulačný dopyt po komoditách zatiaľ nejaví známky únavy

Ropa má za sebou ďalší výborný úvod týždňa, včerajší deň nám priniesol vytvorenie nových historických maxím na hladine 112,48 dolára za barel, pod ktoré sa podpísalo veľkou mierou zlé počasie v Mexiku vedúce k uzatvoreniu exportných terminálov (pozn. Mexiko je tretím najväčší dodávateľom ropy do USA). Z psychologického hľadiska prispeli aj správy z Číny, kde sa odhaduje rast HDP za prvý kvartál tempom okolo 10% a hlavne včerajšia správa, že Čína zaznamenala v marci 49% nárast importu benzínu. Tie faktory sú z krátkodobého hľadiska dôležité, avšak odvahu investorov zaujímať nové dlhé pozície na rope naďalej v najväčšej miere nepodporuje zmena pomeru medzi ponukou a dopytom po rope, ale snaha investorov hľadať bezpečný prístav pre ochranu svojich dolárov. Dolárovo denominované komodity totiž ťažia z každého oslabenia dolára, ktorý zlacňuje nákupy dolárovo denominovaných komodít zahraničným investorom. Kľúčovým momentom pre každého obchodníka tak môže byť vývoj dolára, primárne EURUSD.
Práve EURUSD v posledných troch týždňoch vytvára na dennej perióde grafu silnú technickú formáciu rastový trojuholník. Horná hranica rastového trojuholníka je tvorená horizontálnou líniou v okolí historických maxím 1,5910-1,5915, spodnú podporu rastu EURUSD poskytuje rastová trendová línia ťahaná z miním 24.3.208 cez minimá z 3.4.2008. Výška tohto trojuholníka presahuje 500 pipsov, čo podľa pravidiel tejto formácie vytvára rovnaký technický priestor po prelomení smerom nahor. Pokým teda neprelomíme nadol cez spomínanú rastovú trendovú líniu, EURUSD vytvára celkom dobrý potenciál podpory pre dolárovo denominované komodity.
Z technického hľadiska si ropa v posledných troch týždňoch vytvorilo celkom dobrú základňu v okolí 100 dolárov za barel (viď denný graf a momentálne po prielome 109 dolárovej rezistencie môže byť pripravený na ďalší pohyb smerom nahor smerom k 115 dolárom za barel. Kľúčová bude práve vyššie spomínaná formácia na EURUSD. Trend ostáva zatiaľ jednoznačné býčí.
Dôležitým momentom je skutočnosť, že obavy investorov zo spomalenia US ekonomiky a následného zníženia dopytu po rope nedokážu zatiaľ prebiť podporu zo strany oslabujúceho dolára. A je to správne pretože súčasná rely nie je výsledkom primárne zmeny ponuky dopytu a ponuky po rope, ale výsledkom nalievania špekulačného kapitálu. Pričom prípadné zníženie dopytu z USA zatiaľ hravo vykryje zvýšenie dopytu z ázijských krajín. Zmenu by pravdepodobne mohlo priniesť až negatívne HDP USA za prvý kvartál, ale to zatiaľ nie je na programe dňa. Slabý dolár bude hrať zatiaľ prím.

Žiadne komentáre: