piatok 11. apríla 2008

Obchodný deficit USA pokračuje v zhoršovaní napriek slabému doláru. Ropa a Čína pritom nie sú hlavným dôvodom. Čo fundament, to negatívne prekvapenie!




Štvrtková obchodná seansa na amerických akciových trhoch potvrdila existenciu mierneho rastového podkladového tlaku, ktorý síce podporili, zvýšenia ratingov v technologickom sektore, lepšie kvartálne výsledky Genetech a Dupont, spolu s miernym poklesom nových požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, avšak z dlhodobého hľadiska môže mať zásadnejší vplyv najmä negatívny vývoj maloobchodných tržieb. Hlavné trhové indexy v tejto atmosfére uzatvárali svorne v pozitívnom pásme, Dow Jones +0,44%/12581, Nasdaq Composite +1,27%/2351 a S&P500 +0,45%/1360. Medzi najlepšie sektory sa zaradili technológie +1,1%, preprava +1,02%, najslabšie finančný -0,03% a poskytovanie verejnoprospešných služieb -0,13%.

Maloobchodné reťazce mali včera svoj deň, kedy sumarizovali vývoj maloobchodných tržieb počas mesiaca marec. Podľa Medzinárodného výboru pre obchodné centrá (ICSC) by mali marcové tržby ostať oproti bez zmeny, pričom predchádzajúca projekcia nárastu tržieb o 1% bola podľa ich slov redukovaná z dôvodu najslabšieho posledného marcového týždňa za 5 rokov. A tento predpoklad v negatívnom zmysle slova včera maloobchodné reťazce ešte predčili, keď sme u niektorých zaznamenali zaujímavé medziročné poklesy. Napríklad reťazec Target (TGT) zaznamenal pokles tržieb za marec o 4,4%, J.C. Penney (JCP) -12,3%, Gap -18% pokles tržieb, no najväčší Wal-Mart zaznamenal nárast o slabučkých 0,7%. Podľa prieskumov väčšina predajcov vidí problém v netradične slabých nákupoch počas Veľkonočných sviatkov, avšak dôvody sú prozaické a budú pôsobiť aj v nasledujúcich mesiacoch: slabnúci pracovný trh, klesajúce ceny nehnuteľností obmedzujúce ďalšie pôžičky proti hodnote nehnuteľnosti, nárast nákladov na energie a potraviny, nižšia úverová dostupnosť v prebiehajúcej úverovej kríze, veľmi nízka miera úspor atď. Chceme ešte pripomenúť, že tržby Wal-Mart síce zaznamenali nárast o 0,7%, no spoločnosť odmieta poskytnúť detailnejšie a preto nevieme, či za prevažnou časťou tržieb nestojí napríklad inflácia potravín. Tá pri súčasne rekordných cenách celého spektra poľnohospodárskych plodín nemusí byť zanedbateľnou položkou. Čo je však pre nás dôležité, sú trendy, a ten je zatiaľ pri tržbách očividne klesajúci napriek silnej inflácii (pozn. inflácia meraná FEDom je dlhodobo podhodnocovaná štatistickými zmenami výpočtu nárastu cenovej hladiny a úmyselnou zmenou pomerov váh jednotlivých komodít v spotrebnom koši!)


Miernu podporu včerajšiemu obchodnému sentimentu priniesol výsledok týždennej zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti. Minulý týždeň totiž došlo pri nových požiadavkách o podporu k nárastu nad 400 tisíc, čo je z historických štatistík považované za číslo naznačujúce smerovanie ekonomiky do recesie. Výsledný pokles o 50 tisíc nových požiadaviek tak bol vnímaný pozitívne. Pri pokračujúcich požiadavkách o podporu už toľko dôvodov na eufóriu nebolo, tie vzrástli za uplynulý týždeň na 2,94 milióna. Aby sme to zhrnuli, pracovný trh vyjadrený či už požiadavkami o podporu v nezamestnanosti, mierou nezamestnanosti, alebo tvorbou pracovných miest Nonfarm Payrolls (v marci -80 tisíc pracovných miest, tri mesiace negatívnych prírastkov v rade) zaznamenáva jednoznačné spomaľovanie.

Druhým makroekonomickým zverejnením bol a obchodná bilancia za február, ktorá prekvapila vo viacerých ohľadoch. Prvým momentom je nečakaný nárast deficitu na 62,32 miliardy dolárov (konsenzus bol -57,5 mld. , predchádzajúci -58,2 mld.), napriek rekordne slabému doláru, čo je veľmi negatívnym faktom. Druhým momentom je zistenie, že za nárastom deficitu nestojí ani prudký nárast cien ropy (hodnota importov ropy totiž zaznamenala pokles po prvý krát za posledných 8 mesiacov) a ani deficit voči Číne, ktorý poklesol vo februári na 11 mesačné minimum. Slabý dolár tak očividne zatiaľ nie je schopný vyvážiť silu amerických importov, čo je ďalším mínusom z hľadiska vývoja HDP na najbližšie kvartáli.


Z firemného sektora sa najväčšej obľube tešili technológie. Podporou boli zvýšené ziskové projekcie najväčšieho výrobcu čipov Intel (INTC, +3,08%), a zvýšenie odhadu zisku pre Cisco Systems (CSCO) od brokerského domu Morgan Stanley (MS), ktorý by mal prekonať súčasný konsenzus medzi analytikmi. Z kľúčového finančného sektora sme sa však nedočkali ničoho pozitívneho, Lehman Brothers ako najväčší upisovateľ dlhopisov zabezpečených realitným trhom (LEH, -0,72%) ohlásil likvidáciu troch svojich investičných fondov, čo by malo viesť k priznaniu straty minimálne 1 miliardy dolárov. Analytici Deutche Bank odhadujú v druhom kvartáli 2 miliardy strát z prehodnocovania cenných papierov na trhové hodnoty a zložitú finančnú situáciu v priebehu celého roka 2008. Finančný sektor podľa nášho názoru ešte veľmi ďaleko od svojho dna a odporúčame menej skúseným obchodníkom, aby sa mu vyhli.

Zaujímavejším momentom v ohľade na pokračujúce nahlodávania dôvery investorov vo finančný sektor USA je odhalenie pozadia transakcie najväčšej retailovej banky USA, Citigroup, ktorá ohlásila začiatkom týždňa získanie kapitálu za predaj 12 miliárd svojho dlhu. Pôvodné správy hovorili o predaji dlhu za 90 centov na jeden dolár, čo by pre privátnych investorov znamenalo 10% diskont. Avšak najnovšie detaily poukazujú na vážnejšie machinácie: Citigroup vraj poskytla veľkú časť prostriedkov týmto privátnym investorom na odkúpenie tohto dlhu (čiže sa financuje z časti vlastnými prostriedkami) a zároveň by dohoda mala znamenať pre privátnych investorov krytie ďalších možných 20% strát na tomto dlhu. V konečnom dôsledku tak môže Citigroup získať na jeden dolár dlhu iba 70 centov. Zároveň to vznáša obavu, či tento krok nefinancuje Citigroup iba z toho dôvodu, aby mohla rovnaký typ málo likvidného dlhu ohodnotiť relatívne dobrými cenami. Tieto praktiky sú podozrivé a neveštia nič dobré. Prekvapení bude v najbližších kvartáloch ešte dosť a vôbec by nás neprekvapilo, keby sa do roka stala Citigroup objektom akvizície konkurentov.


V sumári tak fundamenty vykazujú číslo po čísle zhoršovanie ekonomiky, no zisky technologického sektora, energií spolu s producentmi základných materiálov udržiavajú krátkodobé rastové momentum. Z makroekonomických zverejnení nás dnes čaká marcový výsledok Importných cien (konsenzus medzimesačne +2%, medziročne +13,6%), ktorý by nemusel výraznejšie ovplyvniť akciový sentiment a Prieskum Michiganskej Univerzity hovoriaci o spotrebiteľskom sentimente (konsenzus za apríl 69, predchádzajúci 69,5) . Z firemných zverejnení sa pred otvorením trhu bude pozornosť upriamovať na hospodársky výsledok General Electric (GE, komponent indexu Dow Jones), ktorý v prípade dosiahnutia lepšieho zisku môže výrazne prispieť k pokračovaniu krátkodobého býčieho trendu. Predajný tlak na indexe Dow Jones možno očakávať až pri kľúčovej rezistencii v okolí 12800 bodoch. Dlhodobý aj strednodobý trend ostáva medvedí, krátkodobý naznačuje býčie snahy.

Žiadne komentáre: