streda 16. apríla 2008

Komodity: ropa na nových historických maximách 114,08 dolárov. Vývoj dolára na najbližšie obdobie taktiež obrat trendu ropy nenaznačuje

Ropa naozaj nezaháľa a s pokračujúcou podporou slabého dolára vykračuje k čoraz vyšším míľnikom. Včerajšie nové historické maximá ropy od spustenia obchodovania futures na americkú ropu v roku 1983 činia 114,08 dolára za barel. Okrem dolára však k býčiemu sentimentu prispeli aj viaceré fundamentálne faktory.

Jedným zo známych je pokračovanie problémov s exportmi Mexika (tretí najväčší dodávateľ ropy pre USA) z dôvodu zlého počasia v Mexickom zálive. Druhým boli včerajšie správy o znížení produkcie druhého najväčšieho svetového producenta ropy po Saudskej Arábii, Ruska. Ruská produkcia ropy klesla počas marca v medziročnom porovnaní o 1,3% na 9,76 milióna barelov denne. To čo sledujeme v Rusku reflektuje väčšie problémy, ktorými sú rovnako ako pre OPEC nedostatočné kapacity na zvýšenie produkcie. Problémom totiž nie je nedostatok ropy, ktorým mnohí analytici odôvodňujú súčasnú rastovú rely, ale nedostatočné a zastarané kapacity na spracovanie a transport ropy cieľovým odberateľom. Aj preto napríklad včerajšie správy o náleze veľkého náleziska ropy v Brazílii nepriniesli výraznejšiu reakciu. Vybudovanie kapacít pritom nie je záležitosťou krátkeho obdobia.

Silne býčím faktorom je však zverejnenie štatistiky Komisie pre obchodovanie futures (Futures Trading Commision, CFTC), ktorá hovorí o 40% náraste dlhých pozícií na rope v týždni končiacom sa 8. apríla. Dlhé pozície prevýšili krátke pozície o 64699 barelov. Pričom celkový počet dlhých pozícií je iba polovičný v porovnaní s historickými maximám dosiahnutými 8. januára 2008. Trend tak má ešte dostatok priestoru.Dnešný obchodný deň sa bude niesť v očakávaní zverejnenia zásob ropy a benzínu v USA. Očakávania: pri rope nárast o 1800 tisíc barelov, benzín -1800 tisíc barelov, destiláty -1650 tisíc barelov, využitie rafinérskych kapacít +0,73%. Pozornosť sústreďujte najmä na rop a benzín a vzdialenosť výsledku od konsenzu. Čo sa týka podpory slabého dolára, tá v dopoludňajšom obchodovaní potvrdzuje svoju podporu. Po silných inflačných číslach z eurozóny (CPI index spotrebiteľských cien vzrástol za marec o 3,6% medziročne a 1,0% medzimesačne) EURUSD dokázal prelomiť včerajšie maximá 1,5885 a je tak na dostrel historickým maximám a zároveň hornej hranici v posledných dňoch avizovanej silnej býčej technickej formácie na EURUSD rastový trojuholník (viď denný graf posledných troch týždňov, potenciál obrazca dosahuje takmer 500 pipsov). Kľúčovým levelom na EURUSD, ktorý by mohol narušiť rastový trend EURUSD je pre dnešok 1,5700. V sumári ak nedôjde k výrazne lepšiemu výsledku zásob ropy tak nie je dôvod na obrat trendu ropy. Cieľom ostáva včera avizovaný level 115 dolárov za barel.

Žiadne komentáre: