štvrtok 17. apríla 2008

Komodity: štyri dni nových historických rekordov, kto iný ako cena ropy. Nové maximá ležia na hladine 115,45 dolára za barel









Tri obchodné dni týždňa a zároveň tri dni nových historických rekordov a to pri viac ako 60% náraste ceny od augusta minulého roka. Áno, nehovoríme o ničom inom ako o vývoji ceny ropy. Aby sme však boli úplný, v čase písania tohto textu už poznáme novšie historické maximá, ktoré ležia na hladine 115,45 dolára za barel. Včera podporilo ropu viacero kľúčových faktorov. Prvým bolo naplnenie dlho avizovanej býčej technickej formácie Rastového trojuholníka na EURUSD s hornou hranicou v pásme predchádzajúcich historických maxím 1,5900-1,5920.Uzatvorenie obchodovania EURUSD nad touto hladinou je taktiež podporným býčím signálom, pričom spomínaná technická formácia z hľadiska je výšky vytvára viac ako 500 pipsový priestor pre ďalší rast EURUSD (podrobnejšie sme ju rozoberali v pondelkovom prehľade futures). Ak teda zotrváme pri EURUSD nad 1,5900-1,5920, menový trh bude pre dolárovo denominované komodity podporou.




Druhým silne býčím momentom s tradične bezprostredným efektom boli včerajšie zásoby ropy a benzínu v USA. Už druhý týždeň v rade vyšli v silnom kontraste k očakávaným nárastom zásob. Zásoby ropy poklesli za uplynulý týždeň o 2,3 mln. barelov (konsenzus +1,8 mln.), benzín -5,5 mln. barelov (konsenzus -3,1 mln.) , destiláty +52 tisíc barelov (konsenzus -1,6 mln. barelov). Čo je však zaujímavejšie a môže mať v najbližšom období vplyv na ďalšie poklesy, je zníženie využitia kapacít o -1,63% (konsenzus +0,73%, predchádzajúci +0,67%). Aj zásoby tak podporujú pokračovanie býčieho trendu.
Z technického hľadiska je ropa v krátkodobom, strednodobom a zároveň v dlhodobom býčom trende. Denná perióda nám priniesla vytvorenie silného širokého supportného pásma v rozmedzí 100-110 dolárov za barel, po ktorej nasleduje ďalšie silné supportné pásmo na hladine 95 dolárov za barel. Strednodobému poklesu k tejto hladine bude brániť aj hlavná trendová línia trendu započatého v auguste roku 2007, ktorá sa už dnes pohybuje v okolí 97-100 dolárov za barel. Dlhodobý technický obraz tak jednoznačne podporuje rastový trend. Z krátkodobého hľadiska to pre ropu taktiež nevyzerá zle. Trendová línia hodinového grafu ťahaná z miním vytvorených 2.4.2008 cez minimá zo 14.4. bola včera otestovaná a po miernom krátkodobom narušení aktivizovala nákupné objednávky, ktoré nám priniesli nové historické maximá. Táto trendová línia by tak mala počas dnešného dňa poskytovať podporu v pásme 113,50-114 dolárov za barel, prípadné prelomenie by však nemalo presiahnuť supportné pásmo v okolí 112 dolárov za barel. Tento vývoj otvára na najbližšie týždne cestu k 120 dolárom za barel ropy. Veľa bude závisieť najmä od EURUSD, na výraznejšie rasty z týchto maxím bude potrebné jeho prelomenie nad psychologickú hranicu 1,6000, ktorá bola viackrát deklarovaná predstaviteľmi ECB a krajinami G7 ako neprijateľná. Dlhodobý trend je však jasný a čo je prijateľne a čo nie určia obchodníci. Pozície naďalej časujte v súlade s vývojom na menovom trhu.
Aktuálny kontrakt májový CLK8







Žiadne komentáre: