streda 4. júna 2008

Naivná rely na amerických akciových trhoch sa môže blížiť ku koncu. Viera v stabilizáciu môže vyjsť veľmi draho

Obchodníci na amerických akciových trhoch majú za sebou druhú negatívnu seansu v rade, pričom predajný sentiment kokteil namiešali tieto udalosti:

1.špekulácie o plánovanom získaní kapitálu brokerským domom Lehman Brothers v objeme 3-4 mld. dolárov, ktoré síce spoločnosť dementovala, avšak obchodníci vnímajú problémy ohľadne dostatočnosti kapitálu najmä po marcovom takpovediac krachu Bear Stearns veľmi citlivo. Lehman bude zverejňovať svoje kvartálne hospodárske výsledky 16.júna a pripravuje sa na zverejnenie prvej kvartálnej straty vo svojej 158 ročnej histórii. Tieto negatívne správy prišli v kombinácii s pondelkovým znížení ratingu od Standard&Poor’s, čo ešte umocnilo reakciu obchodníkov, keď akcie Lehmanu uzatvárali včerajšiu seansu v strate -9,52%.

2. Bernankeho vyjadrenia na konferencii v Španielsku priniesli ďalší dôkaz, že agresívna monetárna politika znižovania úrokových sadzieb môže byť u konca. Extrémny nárast cien ropy v posledných mesiacoch je totiž dvojsečným mečom, na jednej strane spomaľuje ekonomický rast a na druhej strane tlačí na rast inflácie. Bernanke sa zároveň vyjadril, že séria znížení úrokových sadzieb od septembra by v kombinácii s efektom nabiehajúceho 168 mld. stimulačného balíčka mala priniesť efekt v druhej polovici roka 2008. Nesúhlasíme s týmto názorom, síce môže prispieť k stabilizácii poklesu spotrebných výdavkov, ale ľudia túto pomoc môžu skôr minúť na rastúce ceny potravín a energií, čiže efekt bude veľmi krátkodobý. Protiinflačný slovník Bernankeho tak naznačuje, že akcioví obchodníci stratia aj podporu znižovania úrokových sadzieb, čo môže mať neblahé dôsledky na snahy stabilizovať akciové trhy.

3. Staviteľ luxusných domov Toll Brothers Inc. v prvom kvartáli 2008 zaknihoval stratu na akciu 59 centov, pričom v rovnakom období minulého roka dosiahol zisk na akciu 22 centov. Zisk za 1Q2008 poklesol o 30% na 818,8 mld. dolárov. Vedenie spoločnosti verí, že kongres začne motivovať ľudí k nákupom nehnuteľností rôznym iniciatívami...je zaujímavé, že keď ceny vzrástli v od začiatku milénia o 100%, vtedy sa nikto nesťažoval na nadhodnotený rast...uvažovanie vedení amerických spoločností sa čoraz väčšmi vzdiaľ uje akýmkoľvek trhovým zákonom. Náš názor je, že trh nehnuteľností má ešte veľmi ďaleko ku svojmu dnu a momentálne majú ľudia problém držať tempo s nárastom cien potravín a energií, čo v kombinácii so spomaľujúcim sa trhom práce nevytvára atmosféru na zásadnejšie životné rozhodnutia, ako napríklad kúpiť dom (ešte s tým, že kupujem dom, ktorého cena môže padnúť v najbližšom roku o 20-30%. Stavebným spoločnostiam, aj tým zameraným na luxusnejšiu klientelu je lepšie sa naďalej vyhýbať.

4. Americký výrobca automobilov General Motors na svojej včerajšej tlačovke potvrdil očakávané špekulácie, že začne orientovať svoju výrobu smerom k energeticky efektívnejším modelom. Dokonca zvažuje predaj svojej značky Hummer. V priebehu nasledujúcich troch rokov tak plánuje zrušiť 4 fabriky v záujme znížiť tlak na náročnú nákladovú štruktúru v situácii kontrakcie najväčšej svetovej ekonomiky. V rámci včerajšieho dňa boli zároveň zverejnené aj predaje automobilov za máj: predaje malých osobných automobilov v máji u General Motors prepadli o enormných 27,5%. Väčšina výrobcov automobilov zaznamenalo prudké prepady v májových číslach a najmä v segmente ťažších prepravných áut a energeticky náročnejších osobných áut. Vysoké ceny ropy, rastúca inflácia, spomaľovanie pracovného trhu a prepad cien nehnuteľností si začínajú pomaly, ale iste vyberať svoju daň.

5. Včerajšie makroekonomické zverejenenia: Továrenské objednávky: za apríl vzrástli objednávky nečakane výraznejším tempom +1,1%, pričom analytici očakávali negatívny prírastok v rozsahu -0,1%. Za týmto prekvapivým nárastom však z prevažnej časti stojí nárast objednávok produktov naviazaných na ropu, tie vzrástli za mesiac apríl o 6,2%. Po očistení od objednávok ropných produktov by tak továrenské objednávky vzrástli iba o 0,4%. Druhým zverejnením boli Objednávky tovarov dlhodobej spotreby: za apríl poklesli o -0,4%, pričom analytici očakávali mierne silnejšie tempo poklesu -0,6%.


Čo nás čaká dnes: Už začiatkom európskeho obchodovania brokerský dom Merrill Lynch zverejnil projekcie, podľa ktorých by mohol hypotekárny ústav Countrywide Financial (CFC) na prehodnocovaní zlého úverového portfólia prísť o 10-12 mld. dolárov. To je veľmi negatívna správa už pred začiatkom riadneho obchodovania. Prím však budú hrať makroekonomické zverejnenia: o 14:15 nás čaká odhad tvorby pracovných miest súkromným sektorm ADP, ktorý tradične predchádza Nonfarm Payrolls v piatok. Analytici predpokladajú pokles pracovných miest v súkromnom sektore o -30 tisíc. Každé číslo pod touto hodnotou bude vnímané negatívne. O 14:30 budú nasledovať: Produkcia práve za 1Q2008 (konsenzus +2,5%) a Jednotkové mzdové náklady za 1Q2008 (konsenzus +2,5%) a o 16:00 kolotoč zverejnení uzavrie ISM nevýrobného sektora, ktorý sa snaží charakterizovať vývoj podnikateľskej aktivity v sektore služieb. Ten sa podieľa na tvorbe HDP takmer 90%, preto bude vnímaný veľmi citlivo. Nebudeme špekulovať ako vyjdú výsledky, trendy v ekonomike sú negatívne a preto existuje skôr šanca negatívneho ako pozitívneho prekvapenia. Sumár: dlhodobý trend jednoznačne medvedí, strednodobý so silnými medvedími náznakmi ,krátkodobý medvedí.

Žiadne komentáre: