štvrtok 12. júna 2008

Finančný sektor USA postupne podkopáva naivnú stabilitu akciových trhov v posledných troch mesiach

Včerajší akciový kokteil: Dow Jones -1,68%/12083, Nasdaq Composite -2,24%/2394 a S&P500 -1,69%/1335.
Najdôležitejšie udalosti včerajšie akciovej seansy:
1. Najväčšia svetová ekonomika ostáva vo všeobecnosti slabá, to by mohol byť jednoduchý podnadpis včera zverejnenej pravidelnej správy FED, tzv. Béžovej knihy. Tá sumarizuje čiastkové správy o vývoji ekonomiky v hlavných federálnych dištriktoch FEDu. Včerajšie zverejnenie však neprinieslo takmer žiadne prekvapenie, ktorého by sme si neboli vedomý. 5 z 12 dištriktov sleduje stabilizáciu, 7 regiónov naopak spomaľovanie ekonomického rastu. Tak ako sme očakávali, prevažná časť regiónov je zasiahnutá vyššími inflačnými tlakmi, zatiaľ však nedochádza k ich prelievaniu do nárastu miezd zamestnancov. Pracovný trh sa vo väčšine regiónov spomaľuje s čím súvisí aj ohlásené spomaľovanie spotrebiteľského dopytu, ktorí sú naďalej ťažení prudkým nárastom cien pohonných hmôt, potravín, poklesom cien nehnuteľností a v prípade záujmu o vycestovanie aj slabý dolár. Realitný trh podľa Béžovej knihy pokračuje v oslabovaní, výraznejší nárast hypotekárnej delikvencie bol hlásený najmä z južných a západných regiónov USA. Čo sa týka vývoja úverovej dostupnosti, väčšina regiónov hlási sprísňovanie podmienok pre poskytovanie úverov, čo je pre refinančné snahy mnohých spotrebiteľov bojujúcich s neudržateľnosťou splácania pravidelných splátok hypoték negatívny signál. V globále však správa iba potvrdila, to čo sledujeme v ekonomike USA už dlhšiu dobu a nestretla sa ani so zásadnejšou trhovou odozvou.

2. Trhový sentiment okrem špekulácií ohľadne ďalších správ finančných inštitúcií ťažila aj obnovená rely na rope, ktorá sa po krátkej korekcii vďaka poklesu zásob ropy v USA o 4,56 mln. barelov dostala opäť nad 138 dolárov za barel. Sumár zmeny zásob z US za uplynulý týždeň: ropa -4,56 mln. barelov (konsenzus -1,5 mln.), benzín +0,998 mln. (konsenzus 1,45 mln.), destiláty +2,277 mln. (konsenzus 2 mln.). Negatívnym faktorom však bolo aj zníženie využitia rafinérskych kapacít počas minulého týždňa o -1,09%, pričom analytici očakávali nárast o 0,3%. Trh s ropou ostáva naďalej volatilný a pri akejkoľvek býčej správe sa stretáva s obnoveným nákupným apetítom obchodníkom. Akciový špekulanti by mali jedným okom nevyhnutne sledovať tento vývoj, keďže z rastu cien ropy ťaží iba veľmi úzka skupina spoločností a ostatné sektory výrazne trpia na zvyšovaní vstupných nákladov na energie. Každé priblíženie sa k historickým maximám sa môže stretávať s negatívnou reakciou akciových trhov, teda mimo energetického sektora.

3. Zaujímavých vyjadrení, ktoré ostali mimo pozornosti hlavnej trhovej aktivity sme sa dočkali ak od hlavného ekonóma Národného úradu ekonomického výskumu USA (NABER), Matina Feldsteina. Táto nezisková výskumná organizácia je hlavnou inštitúciou, ktorá v USA určuje čas začiatku a konca období recesie. Zároveň je najväčšou ekonomickou výskumnou organizáciou v USA. Podľa Feldsteina americká ekonomika dosiahla svoj vrchol počas decembra a januára a aktuálne skĺzava do recesie. Takto sa vyjadril na konferencii USA, pričom zdôraznil, že ide o jeho osobný názor a nie o vyjadrenie NABER. Feldstein Ďalej povedal: “môj pocit je, že riziko pre celkový rast HDP je počas nasledujúcich 6 mesiacoch stále veľmi vysoké”. (pozn. Feldstein končí v NABER svoju funkciu budúci mesiac).
Čo nás čaká dnes? Najdôležitejším zverejnením dňa sa môžu stať Maloobchodné tržby z USA za máj. Maloobchodné tržby obsahujú približne 1/3 spotrebiteľských výdavkov (ostatné 2/3 tvoria spotrebné výdavky na služby), sú tak dôležitým indikátorom najbližšieho vývoja. Napriek zlej nálade v ekonomike, však za máj nemusíme očakávať až tak negatívne číslo. V predchádzajúcich týždňoch zverejnené tržby najväčších maloobchodných reťazcov vyšli prevažne pozitívne (najmä u najväčšieho reťazca Wal-Mart), vysoké ceny pohonných hmôt budú taktiež prispievať k nárastu tržieb, zároveň začína pôsobiť aj efekt fiškálnych stimulov pre spotrebiteľov. Analytici tak očakávajú nárast májových maloobchodných tržieb o 0,5% (predchádzajúci -0,2%), a nebude pre nás prekvapením ani mierne pozitívnejší výsledok. Ak sa naplnia tieto predpoklady môžeme byť po troch dňoch silných výpredajov svedkami miernej korekcie. Vo svetle posledných ostrých protiinflačných vyjadrení členov FEDu však môže byť pozornosť upriamená aj na dnes zverejňovaný index Importných cien za máj. Na medziročnej úrovni analytici v dôsledku tlaku zo strany rekordných cien ropy očakávajú silný 17,2% nárast, na medzimesačnej báze o 2%. Ak by importné ceny vyšli výrazne silnejšie ako očakávania, efekt pozitívneho výsledku maloobchodných tržieb môže byť redukovaný. Sumár dlhodobý trend ostáva klesajúc, strednodobý klesajúci, dnešný sentiment určia pravdepodobne maloobchodné tržby.

Žiadne komentáre: