štvrtok 5. júna 2008

Inflácia sa v USA opäť dostáva na prvé miesto problémov ekonomiky. Bohužial zatiaľ FED bojuje iba slovami!

Sumár včerajšieho akciového kokteilu: Dow Jones -0,1%/12390, Nasdaq Composite +0,91%/2503, S&P500 -0,03%/1377.

Najdôležitejšie udalosti dňa:
1. hlavnou udalosťou večerného obchodovania bola výstraha hlavnej svetovej ratingovej agentúry Moodys, ktorá varovala, že môže pristúpiť k zníženiu ratingu zaisťovateľov Ambac (ABK) a MBIA (MBI) z dôvodu ich slabého kapitálového zabezpečenia. Akcie MBIA na tieto správy zareagovali poklesom na najnižšiu hodnotu od roku 1988. Analytik Moody’s, Jack Dorer sa vyslovil, že zníženie ratingu je najpravdepodobnejšou alternatívou z dôvodu zníženia finančnej flexibility zaisťovateľov, zvýšenej pravdepodobnosti akcelerácie strát na zaistení a obmedzení rastového potenciálu týchto dvoch spoločností. Hlavný výkonný riaditeľ MBIA bol rozhorčený týmto krokom ratingovej agentúry a označil ho za nepotrebný. V podobnom zmysle sa vyjadril aj hlavný výkonný riaditeľ Ambac označil tento krok Moody’s ako nešťastný, keďže problémy sú podľa jeho názoru dočasné. Áno súhlasíme s tým, že opätovné skúmanie možného zníženia ratingu agentúrou Moody’s je nepotrebné. Avšak iba z toho dôvodu, že v tomto momente je to už bezpredmetné, keďže tieto dve spoločnosti nemali právo na najvyšší investičný rating už veľmi dlhú dobu. Už iba vývoj cien ich akcií aj absolútnemu laikovi napovedá o názore investorov na zdravie týchto spoločností: Akcie MBIA za uplynulý rok stratili 90% hodnoty, akcie Ambac dokonca 97% hodnoty. Krok Moody’s prichádza veľmi neskoro, títo slabo kapitalizovaní zaisťovatelia zabezpečujú niekoľko triliónov municipálnych dlhopisov a masy štruktúrovaných hypotekárnych cenných papierov pochybnej kvality. Ani municipálne dlhopisy pritom nemusia byť veľmi istou hrou na najbližšie obdobie, keďže spomaľujúca sa ekonomika začína signalizovať spomaľovanie príjmov do pokladníc jednotlivých štátov. Tieto dve spoločnosti sú odsúdené na zlyhanie, bankrot týchto spoločností by nebol vôbec prekvapením. Ak napokon zníži Moody’s rating týmto spoločnostiam, môžeme čakať v nasledujúcom období ešte výraznejšie prehodnocovania hodnoty aktív v bilanciách finančných inštitúcií ako sme videli doteraz.

2. Z makroekonomických zverejnení sme získali skôr zmiešané signály: na prvý pohľad veľmi pozitívnou správou bol prvý odhad tvorby pracovných miest súkromným sektorom ADP za mesiac máj. Výsledný odhad vytvorenia 40 tisíc pracovných miest značne prekonal konsenzus analytikov na úrovni -30 tisíc. Avšak tento výsledok bol prijatý veľmi skepticky, keďže v súčasnej situácii vývoja ekonomiky málokto verí, že pracovný trh pokračuje v zdravom tempe. Akciové indexy na tieto údaje takmer nezareagovali. Následne bola zverejnená revízia produkcie práce za 1Q2008 z +2,5% na +2,6% a revízia Jednotkových mzdových nákladov za 1Q2008 z +2% na +2,2%. Lepšia produktivita práce je dobrým signálom pre ekonomiku, na druhej strane však nárast mzdových nákladov poukazuje na postupné prelievanie inflácie do nákladov práce. Nárast inflačných tlakov na úrovni ceny práce bude jedným z faktorov vedúcich k zastaveniu znižovania úrokových sadzieb v USA.

3. Index ISM nevýrobného sektora, ktorý sa podieľa na tvorbe HDP až 90% podľa včerajších údajov v máji klesol na 51,7% z aprílových 52%, avšak prekonal očakávania analytikov na hladine 51%. Hodnoty ISM nad 50% dokumentujú rast daného sektora, čo je pozitívnym signálom pre ekonomiku, avšak naďalej sledujeme spomaľovanie. Negatívnym signálom z hľadiska komponentov ISM je nárast inflačných očakávaní a zníženie očakávaní vzhľadom k nárastu zamestnanosti v tomto sektore.

4. Včerajšie vyjadrenia prezidenta FEDu Bernankeho: “vysoké ceny ropy sú stimulom na zahájenie krokov”, “musíme veľmi pozorne sledovať vývoj inflačných očakávaní, zatiaľ však nie sú náznaky inflačnej mzdovej špirály zo 70tych rokov 20teho storočia”, “cenová stabilita je top prioritou FEDu”, “US a globálna ekonomika čelí veľkým výzvam, ak vysoké ceny energií zotrvajú”, “inflácia je výrazne vyššie ako si FED želá”. Tieto vyjadrenia Bernankeho jednoznačne signalizujú koniec znižovania úrokových sadzieb v USA, čo bude pre akciový trh ďalším šokom. Časté obraty v monetárnej politike sú najhoršou možnosťou pre investorov na akciových trhoch. Vyjadrenia Bernankeho ohľadne inflácie sú naozaj humorné, jeho politika neustáleho zvyšovania peňažnej zásoby a likviditných injekcií pre bankový sektor idú presne proti jeho vyjadreniam. Slová sú slová, činy absentujú a FED ostáva naďalej štatistom.
Počas dnešnej obchodnej seansy absentujú dôležitejšie makroekonomické zverejnenia, o 14:30 bude zverejnená iba pravidelná týždenná zmena Nových požiadaviek o podporu v nezamestnanosti (konsenzus 375 tisíc, predchádzajúci týždeň 372 tisíc) a Pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti (konsenzus 3,11 mln., predchádzajúci 3,104 mln). Väčší rozruch by pravdepodobne mohol narobiť iba nárast Nových požiadaviek nad 400 tisíc, ktorý by vzniesol ďalší otáznik nad reálnosťou včerajšieho prvého odhadu tvorby pracovných miest súkromným sektorom ADP za máj. Z hľadiska kvartálnych firemných zverejnení neočakávame pred otvorením trhov žiadne kľúčovejšie zverejnenie, čiže seansa môže byť opäť riadená správami z finančného sektora. Dôležitým faktorom bude aj ropa a jej schopnosť pokračovať v korekcii, keďže cena ropy začína byť hlavným sentiment indikátorom. V závere obchodovania sa môžu prejavovať obavy z zajtrajšieho zverejnenia tvorby pracovných miest v USA súkromným aj verejným sektorom (Nonfarm Payrolls) a nezamestnanosti. Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý s náznakmi obratu do medvedieho, krátkodobý medvedí.

Žiadne komentáre: