piatok 6. júna 2008

Akcioví obchodníci v USA čakajú na najdôležitejšie zverejnenie týždňa. Obnoví pracovný trh opäť výpredaj akcií?

Včerajší akciový kokteil: Dow Jones +1,73%/12604, Nasdaq Composite +1,87%/2549, S&P500 +1,95%/1404.
Sumár dôležitých udalostí včerajšieho dňa:
1. Prvotným katalyzátorom včerajšej obchodnej seansy boli prekvapivo lepšie výsledky najväčšieho svetového maloobchodného reťazca Wal-Mart (WMT). Ten podľa včerajších údajov zaknihoval počas mája nárast tržieb v obchodoch otvorených minimálne jeden rok silným tempom +3,9% a to dokonca po očistení od tržieb z predaja pohonných hmôt (spolu s nimi tržby vzrástli o 4,4%). V globále vzrástli Wal-Martu celosvetovo tržby silným tempom +9,8%. Ďalšou pozitívnou správou pre trh boli odhady spoločnosti na mesiac jún, s projektovaným nárastom tržieb v pásme 2-4%. Tento výsledok je pozitívny, v globále maloobchodné reťazce z prevažnej časti vyťažili z nárastu cien potravín, pohonných hmôt, zatiaľ čo reťazce špecializujúce sa na predaj oblečenia a iných nie životu nevyhnutných produktov zaznamenali poklesy tržieb. Maloobchodné reťazce veľa napovedia o zdraví americkej ekonomiky a tento výsledok navodzuje dojem, že spotrebitelia sú v dobrej kondícii. Nám dobré výsledky Wal-Martu zatiaľ indikujú, že ľudia sa presúvajú z drahších obchodných reťazcov k najlacnejším alternatívam, keďže Wal-Mart od konca minulého roku nastolil trend prudkého znižovania cien celej rady produktov v záujme vytvorenia si imidžu lacnej alternatívy v súčasne zložitých ekonomických podmienkach.

2. Asociácia hypotekárnych bankárov MBA (Morgage Bankers Associacion) včera zverejnila najnovšie čísla hypotekárnej delikvencie za 1Q2008. Delikvencia za 1Q2008 vzrástla v medziročnom porovnaní na 6,35% (predchádzajúci kvartál +5,82%). Tento výsledok zároveň znamená 8 kvartál nárastu delikvencie v rade a najvyššiu úroveň odkedy sa tieto údaje zbierajú. Z hľadiska najbližších kvartálov v kombinácii s neustálym zrýchľovaním tempa poklesu cien domov v USA veľmi negatívna sprava smerom k finančným inštitúciám, ktoré sa môžu pripraviť na ďalšiu vlnu strát na zlých úveroch.

3. Zhrnutie včerajších vyjadrení viceprezidenta FEDu Kohna: "banky môžu potrebovať ďalšie kapitálové injekcie, znižovanie dividend a zlepšiť likviditu", "banky čelia zhoršovania kvality svojich úverových portfólií", "úvery sa budú zhoršovať s poklesom cien domov, to môže viesť k problémom so získavaním kapitálu na nové developerské projekty", "očakávam naďalej slabé hospodárske výsledky bánk a ďalšie straty z prehodnocovania zlých úverov". Je jednoznačne vidieť, že členovia FEDu to vzhľadom k vývoju hospodárenia bánk nevidia veľmi ružovo. Naďalej zastávame názor, že investíciám do akcií finančného sektora je lepšie sa vyhnúť.

4. Ratingová agentúra Standard&Poor’s včera pristúpila k zníženiu ratingu zaisťovateľov finančných rizík Ambac a MBIA u AAA na AA. Ratingová agentúra odôvodnila tento krok nižším potenciálom rozvoja týchto firiem, nižšou finančnou flexibilitou a pokračujúcim zhoršovaním kapitálovej zásoby z dôvodu pokračujúcich strát na zabezpečení hypotekárnych cenných papierov. Agentúra navyše ponechala vyhliadky na najbližšie obdobie v negatívnom pásme vzhľadom k ďalším zmenám ratingu. Rating týmto spoločnostiam mal byť podľa nášho názoru znížený už dávno, vzhľadom na kapitálovú zásobu a objem zabezpečovaných nekvalitných hypotekárnych cenných papierov. Obe akcie dokonca po znížení ratingu zaknihovali slušné zisky, Ambac (ABK +5,2%) a MBIA (MBI) +7,3%. Naďalej očakávame zhoršovanie situácie týchto dvoch spoločností, ktoré sú veľkým rizikom pre celý finančný sektor. Ďalšie získavanie kapitálu v najbližších kvartáloch bude nevyhnutné, ak zaisťovatelia chcú prežiť počas nasledujúcich kvartálov.

5. Z makroekonomických zverejnení: Nové požiadavky o podporu v nezamestnanosti počas minulého týždňa poklesli o 18 tisíc na 357 tisíc, Pokračujúce žiadosti o podporu zaznamenali taktiež pokles o 16 tisíc na 3,09 milióna. Mierne pozitívny výsledok, zatiaľ sa požiadavky vyvíjajú v dostatočnej vzdialenosti od hodnôt súhlasiacich s recesiou.

Dnešný deň: počas piatkovej obchodnej seansy bude kľúčom k intradennej nálade najdôležitejšie makroekonomické zverejnenie týždňa Nonfarm Payrolls, prvý odhad počtu vytvorených pracovných miest súkromným aj verejným sektorom počas mája. Nonfarm Payrolls majú za sebou 4 mesiace poklesov v rade, s priemernou stratou pracovných miest 65 tisíc za mesiac. Tomu odpovedá aj dnešný odhad analytikov na úrovni -60 tisíc pracovných miest. Ak by sa očakávania naplnili, pokles pracovných miest by za 5 mesiacov dosiahol 325 tisíc. Vzhľadom k stredajšiemu pozitívnemu výsledku odhadu tvorby pracovných miest súkromným sektorom za máj +40 tisíc (konsenzus -30 tisíc) by výsledok v rámci konsenzu, poprípade mierne horšie bol prijatý trhom pravdepodobne negatívne. Nezabúdajte sledovať aj revízie minulých mesiacov, ktoré by mohli či už negatívny alebo pozitívny výsledok umocňovať. Vzhľadom k miere nezamestnanosti zverejňovanej spolu s Nonfarm Payrolls analytici očakávajú nárast z 5% na 5,1%. Posledné makroekonomické zverejnenia dňa Veľkoobchodné zásoby za apríl (konsenzus +0,3%, predchádzajúci -0,1%) by nemali výraznejšie zamiešať obchodným sentimentom. Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí.

Žiadne komentáre: