pondelok 9. júna 2008

Piatkové čísla nezamestnanosti USA opäť obnovili obavy z aktuálnosti recesie

Piatkový akciový kokteil s netradične trpkastou príchuťou: index Dow Jones -3,13%/12209, Nasdaq Composite -2,96%/2474 a S&P500 -3,09%/1360.
Najdôležitejšie udalosti piatkovej obchodnej seansy na akciových trhoch:
1. Počas piatkového obchodovania bol bezpochyby kľúčovým momentom celého diania očakávaný výsledok tvorby pracovných miest súkromným aj verejným sektorom Nonfarm Payrolls. Po stredajšom predbežnom odhade tvorby pracovných miest súkromným sektorom ADP, ktorý vyšiel neočakávane výrazne nad konsenzom analytikov +40 tisíc za máj vs. očakávaných -30 tisíc, boli obchodníci v piatok naladený skôr pozitívne ako negatívne. A takmer sa to aj naplnilo. Prvotný odhad tvorby pracovných miest súkromným aj verejným sektorom za máj totiž vyššiel síce negatívne -49 tisíc pracovných miest, avšak prekonal trhové očakávania v pásme -50 až -60 tisíc pracovných miest. Ak by sa zverejňoval iba tento výsledok, sme presvedčený, že médiá by začali hovoriť, že trh práce síce oslabuje, ale o žiadnu tragédiu nejde. Tento scenár však pochoval, nečakaný a razantný nárast miery nezamestnanosti, z aprílových 5% až na 5,5%. Rozoberme si však čísla podrobnejšie, keďže v najbližších dňoch sa bude okolo nich točiť trhová vrava. Americká ekonomika má za sebou 5 mesiacov negatívnych prírastkov tvorby pracovných miest, V máji podľa prvého odhadu stratila 49 tisíc pracovných miest a výsledky predchádzajúcich dvoch mesiacov boli revidované nadol o 15 tisíc pracovných miest. Počet nezamestnaných pritom vzrástol o 861 tisíc na 8,5 milióna, čo predstavuje najvýraznejší nárast miery nezamestnanosti za posledných 33 rokov! Širšia miera nezamestnanosti, tzv. miera U-6, ktorá obsahuje aj ľudí, ktorí stratili chuť hľadať naďalej zamestnanie a ľudí, ktorí pracujú iba na čiastočný úväzok vzrástla v máji až na 9,7%. Avšak ani strata 49 tisíc pracovných miest za máj nie je pravdepodobne veľmi reálnym ukazovateľom. Tzv. Birth/Death model, štatistický model vytvorenia a straty pracovných miest novými firmami totiž počas mája hovorí o vytvorení 217 tisíc pracovných miest. Neznamená to však, že od aktuálneho výsledku, treba týchto 217 tisíc vytvorených pracovných miest odčítať, keďže tieto čísla sa ešte upravujú podľa rôznych parametrov. Na druhej strane tento výsledok Birth/Death modelu opäť potvrdili, že tento štatistický model snažiaci sa reálnejšie odzrkadľovať stav pracovného trhu v časoch ekonomických obratov veľmi slabo odzrkadľuje skutočnosť. Dokazujú to už iba údaje, že podľa tohto modelu sa v máji vytvorilo v stavebnom sektore 42 tisíc nových pracovných miest a vo finančnom sektore 9tisíc pracovných miest. Tieto čísla sú vzhľadom na firemné správy a vývoj týchto sektorov smiešne.

2. Teraz sa skúsme pozrieť na piatkový výsledok pracovného trhu z hľadiska historického porovnania. 12 mesačná miera zmeny zamestnanosti od mája 2007 do mája 2008 sa totiž dostáva do záporného stavu -125 tisíc pracovných miest. História sa môže aj nemusí opakovať, avšak tento indikátor signalizoval recesiu vo všetkých 9 recesiách americkej ekonomiky od roku 1953. Ak sa tento indikátor ročnej zmeny počtu pracovných miest dostane do negatívneho pásma, ekonomika sa vždy už nachádzala v recesii. V decembri 1953 sa 12-mesačná miera počtu vytvorených pracovných miest dostala do negatívneho pásma 6 mesiacov po začiatku recesie, a ostala v negatívnom pásme nasledujúcich 14 mesiacov. V októbri 1957 sa táto miera dostala do záporného pásma 3 mesiace po začiatku recesie a ostala v ňom nasledujúcich 15 mesiacov. Podobný scenár sa opakoval v recesiách v rokoch 1960, 1970, 1974, 1980, 1982, 1990 a v júni 2001.

3. Dnešnú čiernu sériu fundamentov USA uzavrieme piatkovými správami ratingovej agentúry Standard&Poor’s: počas mája zaznamenala ratingová agentúra v dôsledku pokračovania úverovej krízy rekordný počet spoločností, ktorým hrozí možné zníženie ratingu. Počet spoločností v ohrození sa v máji vyšplhal na 738. Hlavnými dôvodmi sú pokračujúca kontrakcia stavebného sektora USA, zložitá situácia a vyhliadky pre spotrebiteľov a pokračujúce úverová kontrakcia finančnými inštitúciami.
Z hľadiska dnešnej obchodnej seansy sa zatiaľ nedá očakávať výraznejšie býčí úvod obchodovania napriek piatkovému prudkému výpredaju. Čakajú nás totiž výsledky z realitného trhu, konkrétne nerealizované predaje domov za apríl, ktoré hovoria o počte uzavretých kúpnych zmlúv na nákup nehnuteľností, ktoré však ešte neboli ukončené realizáciou platby. Analytici očakávajú pokles počtu nerealizovaných predajov v apríli o -0,3%. Od tohto zverejnenia sa dá v súčasnej situácii na realitnom trhu očakávať skôr negatívne ako pozitívne prekvapenie. Ďalším ťaživým faktorom bude naďalej aj ropa, ktorá síce dopoludnia koriguje pod 137 dolárov za barel, avšak naďalej ostáva na dostrel nových historických maxím až na úrovni 139,12 dolára za barel. Naďalej udržiavame dlhodobý medvedí scenár, strednodobí sa postupne dostáva čoraz jasnejšie do medvedieho a krátkodobý po piatkovom prepade jednoznačne k medveďom tóne.

Žiadne komentáre: